U knjigama koje smo citirali u prethodnim dijelovima TrebinjeLive specijal o nepoznatoj i za sada još uvijek nepriznatoj istoriji Trebinja, za kraljeve poslije Prelimira ne navodi se gdje su stolovali.

trebinje grad

Međutim, poslije posjete Jovana I. Deretića Trebinju i intervjua sa njim saznali smo da je Trebinje bilo prestoni grad sve do 1000. godine. Na postavljeno  pitanje gospodinu Deretiću da li to znači da su i kraljevi Silvester i Tugimir stolovali u Trebinju i njegovog  potvrdnog odgovora, odlučili smo se na nastavak serijala.

Napominjemo, takođe, da i Milojević i Bijelić potvrđuju postojanje ova  dva kralja,  ali oni ne navode gdje su stolovali.

KRALJ SILVESTER   ( 990-994. god. )

Kralja Prelimira naslijedio je njegov rođak Silvester koji je bio na dužnosti bana Bosne. U vrijeme njegove vladavine, hrvatski ban Dražislav, unuk kralja Tjecimira Oštrivijevića, zatražio je od vizantijskog cara Vasilija II simbole kraljevskog dostojanstva.

Ovaj mu dade titulu „carski eparh“, a sam Dražeslav se nazva kraljem „Dalmacije i Hrvatske“. Tako je srpska dinastija Oštrivojević postala i hrvatska dinastija i osnivač hrvatskog kraljevstva.

Kralj Silvester nije priznao rođaku Dražislavu kraljevsko zvanje pa je protiv njega pripremao vojni pohod, do koga nije došlo jer je kralj Silvester iznenada umro 994. godine.

KRALJ TUGIMIR   ( 994 – 1000. god.)

Sin kralja Silvestra preuze kraljevstvo od oca. On je 995. godine izgradio Ribnicu (današnju Podgoricu). Vodio je teške borbe sa Mlečanima, koji su tada bili vizantijski vazali i ratovali za njihov račun.

Poslije dugih borbi sa Mlečanima uspio je da u okviru svoje kraljevine sačuva Korčulu i Mljet. Tako su dalmatinski gradovi, osim Dubrovnika, poslije više od 50 godina u sastavu Srbije, ponovo pali pod vizantijsku vlast, sa neposrednom mletačkom upravom.

Pošto, u vrijeme ovih borbi, nije imao pod svojom vlašću nijedan značajni grad toga vremena u Dalmaciji, on na obali podiže novi grad, Beograd na moru, i tu premjesti svoju prestonicu.

Tako je naše Trebinje poslije 73 godine prestalo da bude prestonica Srbije.