1.jpg

Jedno od Trebinju najbližih nalazišta fosila koje sam pronašao je mali lokalitet jugoistočno od brda Crkvina, na suprotnom brdu, oko 500 metara nadmorske visine, koji je uglavnom zarastao u šikaru.

Prema Osnovnoj geološkoj karti, stijenski sedimenti lokaliteta taloženi su u suptropskom plitkom moru krajem rane epohe perioda krede, stadija alba koji je trajao prije 100–113 miliona godina.

Nedavno sam prošetao do nalazišta da bolje pregledam teren. Oko 70 metara iznad, pronađen je novi lokalitet sa istovrsnim, slabo očuvanim kalcitizovanim fosilima u različitim presjecima.

Fosili su u okamenjenim nakupinama (lumakelama) unutar svijetlih krečnjaka, koji su djelimično dijatomitični, odnosno sa nataloženim mikroskopskim fosilima dijatomeja koje su jednoćelijski fitoplanktoni sa silikatnom ljušturom.

2.jpg

Fosili pripadaju izumrlim morskim pužićima nerineidama (Nerineidae) i akteonelidama (Acteonellidae). Takođe se mogu pronaći sitne foraminifere (Orbitolina discoidea), kao i svijetlo-tamno slojevito kamenje slično sedimentnim stromatolitima koje su izgrađivale kolonije cijanobakterija - ponegdje i ovakvo kamenje sadrži fragmente fosila pužića.

3.jpg

Prema literarturi, nerineide su živjele prije 183–70 miliona godina. Oblika su spiralno-konusnog i zavisno o vrsti bile su različitih veličina. Na ovom nalazištu nerineide su sitne i male, do 3 cm dužine. Pužići akteonelidi su živjeli prije 113–66 miliona godina, bili su kraćeg spiralno-ovalnog oblika. Ovdje su sitni i mali, najviše 2 cm dužine.

Stotinak metara iznad nalazišta su bankoviti krečnjaci taloženi početkom stadija cenomana prije 100 miliona godina. Stratigrafskom opservacijom (superpozicijom) sedimenata, procjenjena starost ovih fosila je oko 105 miliona godina.

4.jpg

Kad je sve prirodno na svom mjestu, onda se stvari nekako same poslože kako treba, kako je najbolje i objektivno najpravednije. Sve se uklopi. Proljeće, vrijeme je bilo lijepo, priroda pruža nadahnuće sa pojem slavuja, gugutki, čvoraka, lasta... i jednom kukavicom koja je počesto kukala dole niže u šumi prema Brankovića kuli. Kao slavuji, laste, čvorci i ona se ponovo vratila iz Afrike.