rapti stijene4.jpg

Do sela Raprti na Zupcima najlakše se dođe vozilom makadamskim putem sa brda Crkvina. Za pješake je najkraća varijanta kad se krene makadamskim putem sa Crkvine pa uz brdo starom stazom iznad Brankovića kule.

Nakon skretanja za tvrđavu Golo brdo staza vodi južno prema selu, koje se nalazi sa istočne strane ispod brda Petrina i istoimene tvrđave.

rapti stijene2.jpg

Geologija posjećenog terena

Pogledana je geološka građa okoline staze do sela. Područje je teren klasičnog holokarsta (krša) i preveliko je za detaljno istraživanje od strane pojedinca. Čine ga krečnjački stijenski sedimenti taloženi u moru početkom kasne epohe perioda krede.

rapti stijene3.jpg

Na malom lokalitetu pronađeni su slabo očuvani fosili školjki rudista iz porodice radiolitida. Staza prolazi kroz stijenske sedimente sa početka stadija turona i ovi fosili su stari oko 94 miliona godina. Iznad, prema vrhu Golog brda, sedimenti su iz stadija cenomana koji je trajao prije 100 do 95 miliona godina.

Na ovom području je geologija složena i ponegdje su visočije stijene starije od nižih, što je rezultat geoloških procesa navlačenje i kliženja sedimenata.

rapti stijene5.jpg

Ljekovitost područja Rapta

Staza od skretanja za Golo brdo do sela Rapti je mjestimično zarasla u nisku šumu. Okolo je sve procvjetalo, prolistalo, ptice pjevaju. Priroda je lijepa, ugodna, čista i zdrava, krševito šumovita sa niskim drvećem duba, cera i jasena, a blizu sela ima četinara. Pored staze su zanimljive krševite kamene formacije.

rapti stijene1.jpg

Ove godine majčina dušica i pelin su ranije procvijetali i pčele marljivo sakupljaju pelud. Područje je veoma bogato ljekovitim biljem i med iz ovog kraja je izvanrednog kvaliteta.

Selo je sa prisojne, osunčane strane ispod brda i za vedrog vremena je toplo pa se stvara osjećaj da je okolina izuzetno pogodna vazdušna banja za respiratorne i reumatske tretmane.

Paramagnetizam krečnjaka

Sljedbenici prirodne medicine i tretmana liječenja vjeruju da je krečnjak paramagnetična stijena. Prilikom vedrog vremena krečnjak poput punjive baterije akumulira prirodnu sunčevu energiju i elektromagnetno zračenje i zrači na okolinu, čime pozitivno djeluje na očuvanje i iscjeljenje psihofizičkog zdravlja ljudi koji su blizu takvih stijena.

Ovo vrijedi samo za krečnjake koji su izvan gradova i naselja u čistoj i nezagađenoj prirodi jer danas su gradovi pokriveni vještačkim elektromagnetnim zračenjima koja su posljedica tehnološko-industrijskog razvoja.

Prema tom vjerovanju, zračenje je najviše koncentrisano na veće i manje horizontalne otvore (rupe) u stijeni. Ovakvi otvori su svojevrsni energetski i elektromagnetni portali kroz koje najjače izbijaju pozitivna zračenja iz stijene.

Postoje mjerenja koja pokazuju da je krečnjak u izvjesnoj količini paramagnetična stijena. Čisti krečnjak sastavljen od kalcijum karbonata uglavnom nema, ali krečnjaci koji u sebi sadrže kristale magnetičnih minerala i elemente magnetičnih metala u određenoj količini imaju takva svojstva.