starenje koze.jpg

Biološka starost zavisi od načina života to jest od faktora kao što su pušenje, izlaganje suncu, ishrana.

Oni izazivaju upalne procese u organizmu i čine da brže starite. To u praksi može značiti da ćete zbog određenih faktora izgledati starije nego što jeste.

Ako želite da to spriječite, treba da ciljate na rješavanje određenih faktora.

Možda ćete morati da poradite na ishrani, njezi ili fizičkoj aktivnosti.

Namirnice koje utiču na starenje kože

Ukoliko se trudite da mladolik izgled zadržite pažljivim odabirom kozmetike i zdravim načinom života, razmislite još jednom i o načinu ishrane.

Neke namirnice koje ubrzavaju proces starenja često su na našem tanjiru, a trebalo bi da ih izbjegavamo, kao što su:

Pomfrit - Svoju glad i želju za slanim često utolimo prženim krompirom, ali hrana pripremljena na ovaj način, uz dodatak soli, nepovoljno utiče na kožu.

Ulje - Ova stavka se odnosi na samo kuvanje. Kukuruzno i suncokretovo ulje mogu proizvesti slobodne radikale koji narušavaju kvalitet kože, što je posebno primjetno kod zagrijavanja na visokim temperaturama.

Bijeli hljeb - Problem bijelog hljeba je u rafinisanim mastima i visokom glikemijskom indeksu. Ovakva hrana može uzrokovati upale u tijelu, koje povezujemo sa starenjem.

Bijeli šećer - Možda ste primjetili da bijeli šećer uzrokuje akne i, dugoročno gledano, bore i trajne posljedice na koži. Kada poželite šećer, počastite se voćem ili tamnom čokoladom.

Gazirana pića - Što više gaziranih pića koristite i energetskih napitaka, ćelije u tkivima brže stare. Ova pića imaju i više kalorija i šećera u odnosu na druge napitke.

U kombinaciji sa bakterijama u ustima, taj šećer takođe stvara kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ.

Margarin - Koža je najveći organ u tijelu i sve što jedete utiče na nju. Većina margarina, posebno čvrstih, ima trans masti. Oni podižu vaš „loši“ i smanjuju dobar holesterol i stvaraju upale u cijelom tijelu.

Alkoholna pića - Ti kokteli ne izgledaju tako dobro na vašoj koži kao u čaši. Ako ste se ikada probudili suvih usta nakon noći uz alkoholna pića, znajte da vas alkohol dehidrira. Ovo ima veliki uticaj na kožu.

Brza hrana - Restorani obično za prženje koriste kukuruzno ulje. A ono nikako nije dobro za kožu.

Kofein - Kofein je diuretik: stimuliše mozak i potrebu za mokrenjem. To može prouzrokovati dehidrataciju.

Kada nemate dovoljno vode, vaša koža prestaje da oslobađa toksine i postaje suvlja, sklonija psorijazi i borama.

Slatkiši - Naime, šećer uzrokuje upalu, koja je glavni inhibitor zdrave, lijepe kože. Da stvar bude gora, šećer takođe oštećuje kolagen i elastin, koji su odgovorni za mladalački izgled kože.

Cigarete i starenje kože

Vjerujemo da svako od vas zna kakve rizike aktivna konzumacija cigareta sa sobom donosi, naročito kada je riječ o onim teškim zdravstvenim stanjima, poput pojave kancera pluća, moždanog udara ili bolesti srca, međutim, da li ste znali da cigarete i nikotin koji je u njima, direktno utiču na naš najveći tjelesni organ, a to je koža, dok pacijentima sa otvorenim ranama značajno otežavaju oporavak?

Za razliku od oštećenja srca ili pluća, negativni efekti konzumacije nikotina na koži su značajno vidljiviji, jer pušenje nije samo povezano sa razvojem određenih kožnih poremećaja, već je i glavni krivac za prerano starenje kože, pojavu različitih kožnih oboljenja, ali i usporavanja procesa prilikom zarastanja otvorenih rana.

Veza između pušenja i bora poznata je već dugi niz godina, jer je pušenje nezavisni faktor rizika za nastanak promjena na koži, naročito na licu i čini se da su žene podložnije ovome, nego muškarci.

Ove promjene se obično manifestuju u vidu tankih linija oko očiju i usta i to daleko ranije, nego kod nepušača.

Osim ranog nabiranja kože, kod pušača su opisane i druge deformacije koje se mogu javiti na licu.

Riječ je o atrofiji ili prorjeđivanju kože, koja se reflektuje u čestoj pojavi crvenila, ali pretjeranoj istaknutosti osnovnih koštanih kontura lica.

Sunce i starenje kože

Sunčeva svjetlost može biti dobra za nas - to je važan izvor vitamina D koji je bitan za zdrave kosti i povećava količinu serotonina, podižući raspoloženje.

No, previše sunca može oštetiti kožu uzrokujući opekotine od sunca, prerano starenje kože, hiperpigmentaciju i alergijskih reakcija koje mogu čak dovesti do ozbiljnih stanja, kao što je rak kože.

Velika većina oštećenja kože uzrokovana suncem dolazi od UV zraka, a UVA i UVB zraci utiču drugačije na kožu.

I UVA i UVB zraci štetno utiču na kožu, ali intenzitet UVA zraka prilično je konstantan tokom dana, dok intenzitet UVB zraka varira.

Sastav rangiranja faktora zaštite od sunca (SPF) za kreme za sunčanje, temelji se na količini UVB zaštite koju preparat nudi.

Međutim, preparati koji sadrže simbol UVA zaštite moraju osigurati minimalnu količinu zaštite od UVA zraka. Razmjera bi trebala biti 1:3 za UVA:UVB zaštitu.

Stoga je važno da svaki dan saznate intenzitet UV zračenja u vašem području i primjenite odgovarajuću količinu UV zaštite.