sminka.jpg

Ljeto je vrijeme kada se većina želi osjećati lijepo i svježe, ali visoke temperature mogu predstavljati izazov za održavanje savršenog izgleda šminke.

Prosijavanje šminke, posebno na vrućini, može biti frustrirajuće iskustvo.

Ključ za dugotrajnu šminku tokom ljeta je dobra priprema kože. Počnite sa čistom i hidriranom kožom. Koristite lagane hidratantne kreme koje su pogodne za vaš tip kože.

Ako imate masnu kožu, odaberite matirajuću kremu koja će smanjiti sjaj. Takođe, koristite bazu za šminku koja će produžiti trajnost šminke i smanjiti prosijavanje.

Dovoljan vam je klasični prajmer koji se takođe kupuje na osnovu tipa kože, nanosi se dvije do tri kapljice na celokupno lice. Dozvolite mu nekoliko minuta da upije i ostavi za sobom glatku podlogu za nanošenje tečnog pudera ili BB kreme.

Odaberite matirajući puder, naš prijedlog su uvek lagane podloge poput BB kreme, ako nema većih nepravilnosti na koži lica.

Birajte laganu podlogu i lijepo je ublendajte, a zatim nanesite puder u prahu kako bi garantovali postojanost šminke.

Koristite veći, labavi puder u prahu i nanesite ga mekom četkom ili sunđerom kako biste postigli ravnomjerno prekrivanje.

Fokusirajte se na područja koja su sklonija prosijavanju, poput T-zone (čelo, nos, brada). Nakon toga nanesite fiksator, koji će podlogu održati besprekornom.

Ne predlažu se prevelike količine bronzera, hajlajtera i rumenila. U suprotnom možete zapušiti pore i izazvati sitne bubuljice.

Kada je riječ o šminkanju očiju tokom ljeta, izbjegavajte teške kreme i kremaste sjenke koje se lako razmazuju. Umjesto toga, koristite vodootporne formule koje će trajati duže i neće se topiti.

Takođe, koristite bazu za sjenku kako biste produžili njeno trajanje i spriječili da se nakuplja u pregibu kapka.

Za svaki slučaj koristite maramice odnosno papiriće koji sprečavaju prosijavanje lica i koje možete kupiti u drogerijama.

Savjet je da podignete kosu u visok rep ili elegantnu punđu kako bi spriječili da kapljice znoja oštete mejkap.