njega lica.jpg

Danas smo okruženi gomilom preparata koji nam garantuju besprijekoran ten, ali to ne znači da je svaki preparat odgovarajući za naš tip kože i probleme sa kojima se susrećemo.

Sve veći broj djevojaka iz najbolje namjere ponavlja određene korake u njezi kože koji im zapravo nisu od koristi.

Stvorite rutinu njege koja će vam služiti godinama uz savjete iz narednih redova.

Dodirujete lice kada ste nervozni

Svakodnevni pokreti kojih nismo svjesni narušavaju zaštitnu barijeru kože.

Ljudi dok su nervozni, dok rade ili se opuštaju imaju naviku da dodiruju svoje lice rukama prenoseći na obraze i čelo milione bakterija koje stvaraju infekciju, crvenilo i svrab kože.

Nismo svjesni ove činjenice sve dok nas bliski članovi porodice ne opomenu, onda shvatamo da je to jedan od načina na koji kanališemo nervozu.

Postanite svjesni svojih pokreta, izbegavajte dodirivanje lica u toku dana, posebno T zone koja je inače osjetljiva i podložna infekcijama.

Loše životne navike

Htjeli da priznamo ili ne boravak u zadimljenim prostorijama, cigarete, alkohol, loša ishrana i stres utiču na kožu lica tako da slabe njen imunitet i ona postaje podložna bubuljicama.

Na duže staze loše navike usporavaju proizvodnju kolagena, tako da se lice sporo regeneriše, bore su vidljivije i dublje u tridesetim u odnosu na ljude koji se trude da održe zdrave navike i pospiješe kvalitet svakodnevnice.

Pored okruženja i naših navika u ishrani na imunitet kože lica utiče i činjenica koliko spavamo, koliko odmaramo i da li nakupljamo stres u sebi.

Razmislite o ovim faktorima, počnite da mijenjate svoje navike i ojačajte cjelokupno tijelo.

Uklanjate šminku vlažnim maramicama

Proizvođači su se pobrinuli da nam omoguće specijalizovane vlažne maramice za uklanjanje mejkapa.

Profesionalni šminkeri, kozmetičari i sami poizvođači napominju da maramice trebaju da budu prva pomoć kada vam se šminka razmaže ili kada nemate pri ruci sredstvo za uklanjanje šminke.

Jasno je da maramice mogu da posluže nekoliko dana kada otputujete ili prespavate van svoje kuće, ali se na duže staze treba služiti micelarnom vodom i tonikom kako bi temeljno skinuli šminku.

Ukoliko svakodnevno uklanjate šminku vlažnim maramicama, sitne čestice šminke ostaju zaglavljene među porama kože, usporavaju regeneraciju lica i doprinose stvaranju akni.

Ne mijenjate redovno jastučnicu

Jastučnice upijaju znoj u toku noći i samim tim su pogodno mjesto za rast i razvoj različitih bakterija i gljivica, posebno u toku ljetnjih mjeseci.

Stručnjaci napominju da treba minimum jednom nedjeljno promijeniti jastučnicu kako bi održali kožu lica besprijekornom i kako bi spriječili nastanak bilo kakve promjene na koži.

Svakako da je riječ o preventivi i da je svaka koža drugačija, neko je osjetljiviji na spoljašnje uticaje, a neko nije.

Ovo je još jedna stavka u nizu koju treba imati na umu ako primijetite da vam preparati koje kupujete ne daju željene rezultate.

Prekomjerno pilingovanje lica

Piling lica je sjajna stvar ali statistika pokazuje da je važno ostati umjeren, jer prekomjerno pilingovanje lica grubim sredstvima oštećuje kožu i stvara sitne ranice koje su podložne za razvoj bakterija.

U toku zimskih mjeseci sasvim je dovoljno pilingovati kožu blagim sredstvom jednom nedjeljno, dok u toku ljeta možemo koristiti nešto jača sredstva koja u sebi imaju nešto čvršće i grublje čestice pilinga.

Birajte prirodne pilinge, ako primijetite da vas kozmetički proizvod pecka ili ostavlja izrazito crveni trag na obrazima moguće je da ne odgovara vašoj koži i da je suviše jak.