slatke korpice.jpg

Slatke korpice su idealan izbor kada svoju porodicu želite iznenaditi ukusnim, nesvakidašnjim kolačićem. Kada jednom isprobate kombinaciju prhkog tijesta sa jabukama i vanilom to će postati jedan od vaših omiljenih ukusa. 

Potrebno za tijesto:

260 g brašna
125 g hladnog maslaca
100 g šećera u prahu
1 jaje
Malo ekstrakta vanile
Prstohvat soli

Potrebno za fil:

1 puding od vanile
20 g gustina
5 kašika šećera
6 dl mlijeka
1 žumance
Ekstrakt vanile ili 1 burbon vanila šećer

3 jabuke
4 kašike šećera
Kašičica cimeta
Malo đumbira u prahu
Sok od pola limuna
2 kašike prezle
1 vanilin šećer

1 šlag

slatke korpice 2.jpg

Priprema:

Brašno i hladan maslac umutiti nastavcima za tijesto ili u blenderu. Dodati šećer u prahu, sjediniti, pa dodati jaje, ekstrakt vanile i prstohvat soli. Umutiti i na kraju tijesto rukama sjediniti, ali ne mijesiti dugo. Umotati u prozirnu foliju i ostaviti sat vremena u frižideru.

Puding od vanile pomiješati sa gustinom, 1 dl mlijeka, 5 kašika šećera, ekstraktom vanile i žumancetom. Skuvati ovo u preostalih 5 dl mlijeka. Kada se skuva prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se prohladi.

Fil od jabuka pripremiti neposredno prije punjenja korpica. Jabuke oljuštiti i izrendati. Mogu se isjeckati na kockice, po želji. Dodati 4 kašike šećera, đumbir, cimet, sok od limuna, prezlu i vanil šećer. Sve umiješati.

Kalup za mafine podmazati. Tijesto podijeliti na 12 loptica i rasporediti u kalupe. Loptice su po 45-50 g. Utisnuti svaku lopticu u kalupčiće kako bi se dobile korpice. Izbockati dno viljuškom. Puniti pudingom, preko dodati jabuke i posuti karamel šećerom ili braon šećerom.

Peći na 180 stepeni oko 30 min. Ukoliko vam je rerna slabija ili jača, prilagodite vrijeme i temperaturu. Ostaviti ih u kalupu da se ohlade, a zatim vaditi i ukrasiti šlagom.