b vitamin.jpeg

Da bi koža izgledala savršeno, pored sredstava za čišćenje i njegu važna je i ishrana.  Vitamini pomažu održavanju zdravlja kože. B6 je jedan od mnogih vitamina, ali je izrazito važan, jer bez njega koža može izgledati suvo i nije u stanju pravilno apsorbovati druge hranljive materije i minerale koji su joj neophodni.

Pošto tijelo ne proizvodi ovaj vitamin, važno je obogatiti ishranu namirnicama bogatim vitaminom B6 ili koristiti proizvode za njegu koji se nanose direktno na kožu.

Vitamin B6 je neophodan za održavanje cjelokupnog organizma u dobrom stanju jer omogućava apsorbovanje proteina i doprinosi zdravlju nervnog sistema.

Vitamin B6, takođe poznat kao piridoksin, značajan je u formiranju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, koji su neophodni za zdrave nervne ćelije i kožu. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do simptoma kao što su razdražljivost, depresija i konfuzija.

Gdje se može naći B6 vitamin?

Vitamin B6 se može naći u pasulju, orašastim plodovima, mesu i piletini. Takođe se nalazi u ribi i školjkama, integralnim žitaricama i obogaćenim žitaricama. 

Postoje mnoge kreme, maske, i drugi proizvodi koji u sebi sadrže B6 vitamin, i bilo bi poželjno uvesti ih u svakodnevnu njegu kože.

Kako vitamin B6 djeluje na kožu lica?

Vitamin B6 pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i takođe pomaže u stvaranju antitijela koja se bore protiv klica koje izazivaju bolesti. Bez ovih antitijela imuni sistem bi bio ugrožen i podložniji bolestima.

Vitamin B6 pomaže u proizvodnji melanina, koji je odgovoran za pigmentaciju kože. Tijelu je potreban melanin da bi se zaštitio od oštećenja ultraljubičastog zračenja od sunčeve svjetlosti. Ovaj vitamin takođe pomaže u sintezi kolagena, još jednoj važnoj komponenti zdrave kože.

B6 za lijepu i zdravu kožu

Ovaj vitamin takođe smanjuje masnoće koje proizvodi koža i može smanjiti pojavu akni sprječavajući nakupljanje ulja i začepljene pora. Na ovaj način pomaže u održavanju zdrave kože.

Vitamin B6 je neophodna hranljiva materija za tijelo. Rastvorljiv je u vodu i treba ga redovno unositi jer ga tijelo ne skladišti. Ukoliko se ne unosi u dovoljnoj mjeri kroz hranu, mogu se koristiti suplementi. 

Vitamin B6 može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa, ekcema, psorijaze, bora, akni i drugih stanja kože. Njegove sposobnosti se mogu povećati kada se kombinuje sa folnom kiselinom.

Vitamin B6 se koristi za liječenje širokog spektra zdravstvenih stanja, uključujući predmenstrualni sindrom (PMS), seboroični dermatitis, anemiju, astmu, alergije, impotenciju i migrenske glavobolje. Nije dokazano da izaziva neželjene efekte kada se uzima u preporučenim dozama.