2(118).jpeg

Tokom zimskih dana preporučuje se sezonsko voće koje sadrži veliku količinu vitamina C i jača imunitet. Nutricionisti iznova naglašavaju koliko je pravilna ishrana važna i apeluju na ljude da smanje unos prerađenih šećera i gaziranih napitaka.

U nastavku pročitajte recepte za sokove koji jačaju imunitet i predstavljaju odličnu alternativu kupovnim sokovima punim šećera.

Sok za detoksikaciju organizma

Ukoliko planirate promjenu ishrane nutricionisti preporučuju da se započne sa nekom vrstom detoksa, kako bi se izbacile nepotrebne, štetne čestice iz organizma. Detoks ne treba da bude jak jer tijelu ne prijaju drastične i nagle promjene. Zato se preporučuje zdrav detoks sok koji se pije ujutru prije doručka, na prazan stomak.

Osnova ovog soka je cvekla. Cvekla je povrće koje čini krv jakom, bori se protiv malokrvnosti i daje snagu organizmu. 

Pola cvekle ubaciti u sokovnik ili blender, dodati šaku spanaća ili jednu jabuku, kako bi dobili moćan jutarnji detoks napitak. 

Sok za jačanje imuniteta

Borba sa prehladom podrazumjeva zdravu ishranu i jačanje imuniteta. Tokom prehlade sok za jačanje imuniteta osvježiće čitavo tijelo, a preporučuje se konzumiranje tokom cijele zime jer su sastojci blagotvorni za organizam i lako dostupni tokom zimskog perioda. 

Sok za jačanje imuniteta mnogi opisuju kao jači od kafe, zato što ih velika količina vitamina C u jutarnjim časovima razbuđuje.

Riječ je o kombinaciji grejpa i limuna, u razmijeri jedan prema jedan. Pošto je napitak jak može se dodati četvrtina čaše vode i malo meda.

Sok za dobar ten i jačanje imuniteta

Osvježavajući narandžasti napitak jača imunitet, ali i pospješuje ljepotu kože zahvaljujući beta karotenu i masnim kiselinama. Opisuje se kao sok koji vraća mladost licu i održava opšte zdravlje organizma.

U sokovnik dodati 200 g bundeve, sok od dva iscijeđena limuna i narendani đumbir. Sok će biti gust ali ne treba odstranjivati pulpu i komadiće đumbira.

Sok može biti jak za osjetljiv želudac i ukoliko se javi gorušica sljedeći put može se dodati kašika meda u napitak.

Sok bogat antioksidansima

Tamno, lisnato zeleno, ljubičasto i crveno povrće pravi su izbor ukoliko je tijelu potrebna veća količina energije. Ovaj napitak vrši i blagi detoks organizma i preporučuju se korišćenje nekoliko dana mjesečno.

Najbolje ga je piti u jutarnjim časovima, kada je tijelu potrebna doza energije koja će ga pripremiti za dnevne obaveze. 

Potrebne su četiri svježe stabljike celera, dvije šargarepe, malo narednanog korjena đumbira, šaka peršuna, jedna mala repa i jedna jabuka. Sve zajedno ubaciti u blender ili sokovnik i napraviti napitak bogat anitoksidansima, koji sprječavaju različita oboljenja. Može se napraviti veća količina napitka i držati u frižideru tri do pet dana.