Grcka torta parce.jpg

Savršena kombinacija sastojaka - prave su riječi koje opisuju ovu Grčku tortu. Idealna je za slave, rođendane i druge proslave jer je istovremeno i ukusna i izdašna. Torta nije previše slatka, ukoliko volite slađe torte možete povećati količinu šećera u kremi.

Potrebno za tri kore:

15 bjelanaca
15 kašika šećera
9 kašika mljevenih pečenih lješnika
6 kašika mljevene plazme (ili drugog mljevenog keksa)
3 kašike brašna
3 praška za pecivo

Milkšejk od vanile za natapanje kora

Potrebno za kremu:

15 žumanaca
10 kašika šećera (ukoliko volite slađu tortu možete povećati količinu i dodati ukupno 14 kašika šećera)
5 kašika gustina
1/2 l mlijeka
200 g maslaca
100 g sjeckanih pečenih lješnika
200 g milka čokolade (može se koristiti kombinacija mliječne i bijele milke)
150 g izdrobljenog plazma keksa

grcka torta cela.jpg

Priprema kora:

Za jednu koru umutiti 5 bjelanaca sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. Postepeno, tokom mućenja, dodati 5 kašika šećera. Odložiti mikser i špatulom umiješati 3 kašike pečenih, mljevenih lješnika, 2 kašike mljevene plazme, 1 kašiku brašna i 1 prašak za pecivo.

Peći koru u kalupu od 26 cm. Može se koristiti i kalup od 28 cm, ali bi torta bila niža u tom slučaju. Peći u zagrijanoj rerni na 180 C od 15-20 minuta. Vruću koru premazati sa 3-4 kašike hladnog milkšejka od vanile.

Ispeći još dvije ovakve kore od preostalih sastojaka.

Priprema kreme:

15 žumanaca lagano umutiti sa 10 kašika šećera, samo da se sjedini. Dodati 5 kašika gustina i umješati žicom da se razbiju sve grudvice.

Od 1/2 l mlijeka izdvojiti 50 ml i dodati u žumanca, a ostatak staviti da provri na srednjoj temperaturi, nikako visokoj. Kada provre dodavati žumanca i miješati. Kuvati uz stalno miješanje dok se fino ne zgusne, kao puding.

Voditi računa da ne bude visoka temperatura kako mlijeko ne bi zagorilo i upropastilo žumanca. Direktno na kremu staviti prijanjajuću foliju i ostaviti da se ohladi.

Maslac sobne temperature pjenasto umutiti i u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađene kreme uz stalno mućenje.

Isjeckati sitno milka čokoladu, izdrobiti plazmu, isjeckati pečene lješnike na sitno i sve umiješati u kremu. Dobro sjediniti i filovati kore. Na najgornju koru takođe ide krema. Ukrasiti tortu po želji.