strudla 6.jpg

Najbolji opis ove štrudle staje u dvije riječi: miris i ukus. Posno tijesto nije umanjilo njen kvalitet, svježinu zadržava nekoliko dana. 

Potrebno:

400 ml tople vode
30 g svježeg kvasca
8 supenih kašika šećera
80 ml ulja
Prstohvat soli
Oko 800 g brašna (možda će trebati i manje, zavisi od vrste brašna)

300 g ocijeđenih višanja
600 ml soka od višanja (koristiti sok koji su pustile višnje, ukoliko nije dovoljno dodati vode do ukupno 600 ml)
2 pudinga od vanile
250 g šećera
1 vanil šećer
Malo ekstrakta vanile

Posna mljevena plazma
Margarin

strudla visnje 3-1.jpg

Priprema:

Pomiješati toplu vodu, kvasac i kašiku šećera. Kada se aktivira dodati ulje, 8 kašika šećera i prstohvat soli. Dodavati postepeno brašno, dok se ne dobije tijesto koje se ne lijepi za prste, ali da nije previše tvrdo. Ostaviti da nadođe.

Odvojiti 1 dl soka od višanja i u njemu razmutiti puding, 100 g šećera i ekstrakt vanile. Ostatak soka od višanja staviti da provre zajedno sa višnjama, ostatkom šećera (150 g) i vanil šećerom. Kada provre sipati puding i skuvati. Ostaviti da se ohladi.

Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela. Razvaljati, premazati pripremljenim filom i preko posuti posnom mljevenom plazmom. Obode razvaljanog tijesta premazati sa malo rastopljenog margarina. Motati štrudlu. Isto ponoviti sa preostala dva dijela tijesta.

Ostaviti da malo nadođe u tepsiji, premazati štrudle rastopljenim margarinom i peći na 180-190 stepeni oko pola sata. Najbolje da se vrijeme i temperatura prilagode u zavisnosti od rerne.

Pred kraj pečenja premazati štrudle sa još malo margarina i peći još nekoliko minuta.