zimska njega.jpg

Zvanično nam je stigla zima, a sa njom dolazi i drugačija njega tela. Njega treba da bude u skladu sa našim navikama, ali i vremenskim uslovima.

Kako koža ne bi postala suva i ispucala, treba da promijenite njegu i primjenite korisne savjete. 

Smanjite vrijeme i temperaturu tuširanja

Iako zimsko vrijeme može zvučati kao idealno za duge vruće kupke, pokušajte da se oduprete ovoj izazovnoj relaksaciji.

Produženi kontakt sa vrućom vodom može lišiti kožu prirodne vlage, čineći je još suvljom nego što je bila prije.

Naprotiv, treba se kratko mlakom vodom istuširati jednom dnevno.

Odmah nakon tuširanja, dok je koža vlažna, nanesite bogate hidratantne kreme i losione kako biste joj obezbijedili dovoljno hidratacije.

Trebalo bi da koristite kreme sa bogatim sastojcima da se koža osjeća hidrirano, što znači da ćete možda morati da nanesete više preparata nego što to radite u ljetnjim mjesecima.

Potreban vam je dobar piling

Blagodeti pilinga su dobro poznate. Nježni piling može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože nakupljenih na suvom zimskom vazduhu, čineći kožu sjajnijom i mekšom.

Piling pomaže da koža bolje upija sastojke iz krema.

Iako piling može vratiti sjaj koži, uklanjanjem mrtvih ćelija, pretjerivanjem možete poremetiti spoljni sloj kože, što dovodi do suve i iziritirane kože.

Izaberite nježan gel za tuširanje

Sredstva za čišćenje na bazi pjene ili salicilne kiseline sjajno uklanjaju prljavštinu i ulje, ali sadrže sulfate koji mogu više isušivati od ostalih vrsta sredstava za čišćenje tijela i lica.

Kreme za čišćenje i ulja mogu efikasno oprati kožu, a istovremeno zadržati hidrataciju kože, bez narušavanja kožne barijere.

Ako patite od bubuljica ili akni na leđima, nisu vam potrebni salicilna kiselina i benzoil peroksid. Ovi surovi sastojci mogu pogoršati suvu kožu kada se koriste u pretjeranoj mjeri.

Više slojeva njege 

Baš kao što treba da se obučete slojevito kako biste se ugrijali u hladnijim mjesecima, tako je i vašoj koži potrebno više slojeva da spriječi isušivanje.

Slojevitost vam omogućava da istovremeno riješite više problema sa kožom različitim proizvodima.

Ako vam je potrebno brzo objašnjenje kako nanijeti više slojeva za njegu kože, dobro pravilo je da slojevi budu od rjeđih do najgušćih.

Neki sastojci na koje biste trebali paziti na hladnom su ceramidi, hijaluronska kiselina, niacinamid, bakuhiol i botanička ulja. Kada se koriste zajedno, mogu da ublaže upale, povrate hidrataciju i ojačaju kožnu barijeru.