tart sa jagodama.jpg

Sezona jagoda je zvanično otvorena! A kako ona, na našu veliku žalost, vjerujemo i vašu, veoma kratko traje, požurile smo da je iskoristimo na najbolji mogući način pripremajući jedan veoma ukusan i lak kolač, koji će, sigurne smo, potpuno osvojiti vaša srca, kao što je to sa nama bio slučaj.

Kombinacija prhkog tijesta, u čiji ukus se upliću mljeveni bademi, čokolade i svježih jagoda čini neodoljiv spoj u kome ćete uživati.

Iako se kora peče, procedura za njenu pripremu nije komplikovana i oduzeće vam svega pola sata, koje uporedno možete koristiti za pripremu najlakšeg, a opet najukusnijeg čokoladnog fila.

Kao posljednji i najbitniji korak dolazi dekoracija, odnosno prekrivanje čokoladnog tarta svježim jagodama.

Ali ukoliko ne volite jagode ili ih pak ne nađete, za finalni dio pripreme tarta možete iskoristiti i neko drugo voće koje u sebi ima dozu kiselosti poput malina ili višanja. 

U videu ispod čeka vas detaljno uputstvo za pripremu ovog savršenog deserta.

Sastojci:

Kora:

160 g brašna

80 g mljevenog badema

2 supene kašike šećera

150 g putera

1 jaje

Malo vanilinog ekstrakta – kafena kašika

2 supene kašike hladne vode

Može da odstoji malo u frižideru

Fil:

350ml slatke pavlake

300g crne čokolade

60g maslaca

Način pripreme:

U velikoj činiji pomiješajte prvo suve sastojke. Nakon toga dodajte jaje i vode po potrebi, pa sve dobro zamijesite.

Testo prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom, razvucite tijesto u kalupu.

Kako se kora ne bi podizala tokom pečenja, napravite mali "teg" od pirinča (u pleh, preko razvučenog tijesta stavite tek papir i potom pirinač, kao u videu).

Koru pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, potom skinite "teg" i papir i pecite koru još 10 minuta.

Fil ćete pripremiti tako što ćete prvo u šerpu sipati slatku pavlaku i sačekati da se zagrije, ali ne smije proključati.

Potom u zagrijanu slatku pavlaku dodajte čokoladu i na kraju puter. Fil potom ostavite da se ohladi i kasnije njime filujte tart. 

Kao finalni korak dolazi dekoracija. Preko čokoladnog fila poređajte jagode isječene po želji.