piling tijela.jpg

Kako se nalazimo u kućnoj izolaciji zbog virusa Covid-19, imamo više slobodnog vremena nego obično.

To slobodno vrijeme možemo utrošiti na više načina. Jedan od njih može biti i organizacija spa dana kod kuće.

Kako biste ga organizovali, neće vam biti potrebni skupi preparati, već možete iskoristiti namirnice koje već imate kod kuće. A na koji način, saznajte u nastavku teksta.

I korak

Kako biste se opustili i napravili sebi pravi ugođaj koji će relaksirati vaše tijelo i skrenuti misli sa situacije koja trenutno sve zabrinjava, pripremite sebi toplu kupku i opustite se bar pola sata u njoj uz muziku. 

Kada 10 minuta provedete u toploj vodi, vaša koža će omekšati a vaše pore će se proširiti, tada je potrebno da svoje tijelo dobro ispilingujete i na taj način skinete suvi i mrtvi dio kože.

Ukoliko nemate gotov, kupljeni piling, možete napraviti neki od ovih koje ćemo vam mi preporučiti:

1. Piling sa medom i šećerom

Ovaj piling napravićete tako što ćete pola šolje kristal šećera, bijelog ili žutog pomiješati sa dvije kašike otopljenog meda (u mikrotalasnoj) i nakon toga dodati 2 kašike maslinovog ulja (kokosovog ili jojobinog, koje god da imate u domu).

Sve sastojke dobro promiješajte kako bi se napravila kompaktna smjesa i prespite ih u činijicu sa poklopcem.

Tijelo pilingujte jednom do dva puta nedjeljno ovim pilingom. 

2. Piling sa zobenim pahuljicama

Pored pahuljica, u ovaj piling uključeni su med, kokosovo ulje i jabukovo sirće. Svi elementi zajedno sačinjavaju savršenu kombinaciju za piling koja nije previše agresivna za kožu tijela, a opet je dovoljno učinkovita.

Kako biste napravili ovaj piling potrebno je da pomiješate šolju zobenih pahuljica sa 2 kašike meda, 1 kašikom jabukovog sirćeta i 1 kašikom kokosovog ulja.

Količina pilinga koji dobijete biće dovoljna za nekoliko korišćenja, a ne samo za jedno.

3. Piling sa zelenim čajem

Pilinzi na bazi čajeva su veoma nježni i najbolje je da ih koriste osobe koje imaju osjetljivu i suvu kožu.

Kako biste napravili ovaj piling, potrebno je da pomiješate tri kesice zelenog čaja sa 1 kašikom meda i 2 kašike ulja po želji (kokosovo, maslinovo ili jojobino).

Blagi piling biće dovoljan da sa vaše kože skine mrtve ćelije, dok će joj ulje i med pružiti neophodnu vlažnost i hidrataciju koja joj je potrebna.

Nakon tople kupke, na red dolazi hidratacija tijela.

II korak

Ukoliko želite bogatu i dubinsku hidrataciju kože tijela, onda koristite prirodna ulja. Neka od najboljih prirodnih ulja za njegu kože jesu već pomenuta ulja poput jojobinog i kokosovog. 

Ulje kokosa je već uveliko poznato po svojim fantastičnim dejstvima na kožu lica i tijela, kao i prilikom njege kose.

Kokosovo ulje će dubinski nahraniti, hidrirati i koži vratiti sjaj i mekoću. Zbog toga ono predstavlja idealan proizvod za njegu tela.

Možete ga nanositi pre spavanja tako što ćete u tankom sloju premazati cijelo tijelo ovim uljem i sačekati nekoliko minuta da vam koža upije sve.

Ulje koje se dobije iz biljke jojobe idealno je za njegu i hidrataciju kože, ali i za uklanjanje strija.

Zbog toga, ukoliko imate problem sa strijama, u svoje mlijeko za tijelo stavite nekoliko kapi ovog ulja i redovno tom smjesom mažite problematičan predio kože zahvaćen strijama.

Takođe, ovo ulje pogodno je za korišćenje i ljeti i zimi, jer će tokom hladnih dana štititi vaše tijelo od hladnoće, dok će ljeti biti odlična zaštita od UV zraka.

Poželjno je nanijeti ga i nakon uklanjanja dlačica sa tijela jer ublažava iritaciju nastalu brijanjem.