Limfna drenaža je tretman koji će doprinijeti boljem izgledu vašeg tijela, ali će pored toga biti i odlična za vaše zdravlje.

limfna drenaza.jpg

Naime, limfni sistem je jedan od najvažnijih detoksikacionih i imunoloških mehanizama u našem organizmu. Pomoću njega limfa se kreće kroz naše tijelo i omogućava normalan rad organizma.

Međutim, ukoliko limfa ne protiče kroz tijelo neometano, dolazi do zastoja i samim tim do zdravstvenih i tjelesnih tegoba. A kada dođe do zakrčenja limfnih puteva, ovaj tretman je neophodan za oporavak.

U nastavku saznajte sve o ovom tretmanu i kome je namijenjen.

Kome je namijenjen tretman

Tretman limfne drenaže namijenjen je prije svega onima koji na poslu dugo sjede i ne kreću se. Limfa nema svoj mehanizam koji je pokreće, već ona tijelom protiče radom mišića.

Kada mišići nisu aktivni dolazi do nakupljanja limfe i zakrčenja njenih puteva što dovodi do oticanja, stvaranja celulita, "teških" nogu.

Pored toga, ovaj tretman namijenjen je i onima koji žele da svoj organizam očiste od toksina kao i smanje upalne procese na tijelu ili uklone višak masti u određenim dijelovima tijela.

Kako se izvodi limfna drenaža

Ovaj tretman može se izvoditi na dva načina: manuelno i pomoću aparata.

Manuelna metoda podrazumijeva limfnu drenažu koju izvodi specijalno obučen terapeut. On nakon pripreme tijela za ovaj tretman kreće sa posebnim tipom masaža koja omogućava neometan protok limfe kroz cijelo tijelo.

Fizioterapeut započinje masažu od donjeg dijela tijela, a masažu završava na gornjem dijelu tijela. 

Limfna drenaža se izvodi specijalnim aparatom sa nekoliko programa za ovaj tretman. Njime ne samo da možete podstaći protok limfe nego možete oblikovati vaše tijelo i izgubiti kilograme. Takođe, ovaj tretman je idealan za uklanjanje celulita, čak i onog najdubljeg.

Dužina i učestalost tretmana

Ukoliko limfnu drenažu radite u salonu aparatom namijenjenim za ovaj tretman, onda se preporučuje da se između tretmana napravi barem 48 sati pauze.

Poželjno je da se uradi najmanje pet, a najviše 10 tretmana kako bi rezultati bili što bolji, a sve to u okviru nekoliko nedjelja.

Dok, ukoliko vam limfnu drenažu radi fizioterapeut, manuelno, onda ovaj tretman možete upražnjavati gotovo svakoga dana.

Masaža kod fizioterapeuta traje u prosjeku od 60 do 90 minuta, a broj tretmana određujete u dogovoru sa doktorom ili fizioterapeutom.

Limfna drenaža kod kuće

Limfnu drenažu možete obaviti i sami kod kuće, naravno efekat neće biti isti kao kada vam ovaj tretman radi profesionalac, ali može vam pomoći. 

Limfnu drenažu nogu uradićete tako što ćete kružnim pokretima masirati prvo gornji dio nogu, od unutrašnjosti butina, pa sve do koljena.

Koljena ćete masirati na drugačiji način, jer se na ovom dijelu nalazi veliki broj limfnih čvorova.

Naime, postavite ruke sa strane koljena i potom kožu masirajući povlačite na gore nekoliko puta. Potom, ostatak nogu masirajte kao na početku. 

Kada se radi o limfnoj drenaži lica kod kuće, ona vam može pomoći prilikom smanjenja podočnjaka i generalno ukoliko vam je lice natečeno.

Potrebno je da prvo dobro očistite lice, nanesete hranljivu kremu i sačekate da je koža upije.

Potom, laganim, kružnim pokretima masirajte lice. U uglovima očiju, kao u predjelima do uveta, neka vam kružni pokreti budu malo jači, jer se upravo na tim delovima lica nalaze limfni čvorovi koje treba razbiti.