Svi želimo mekanu i nježnu kožu poput svile, međutim, razlog zbog koga ona nije takva ne leži samo u određenim proizvodima koje koristimo ili ne koristimo, već i navikama koje svakodnevno upražnjavamo.

njega koze tijela.jpg

Ukoliko želite baršunastu kožu, morate se dobro pozabaviti njenom pravilnom njegom. A šta pravilna njega kože i pravilne navike podrazumijevaju saznaćete u nastavku teksta.

1. Tuširajte se mlakom vodom

Prilikom tuširanja trudite se da temperatura vode kojom se kupate bude samo nekoliko stepeni viša od temperature vašeg tijela. Što se hladnijom vodom kupate, to je bolje za vašu kožu i zdravlje.

Vruća voda utiče na pojačano isušivanje kože i ne prija joj. Ukoliko se kupate previše vrućom vodom vaša koža nakon tuširanja odreagovaće negativno u vidu crvenih pečata na koži, koje predstavljaju opekotine.

Ukoliko želite lijepu i njegovanu kožu, kupajte se mlakom vodom. 

2. Izbjegavajte sapune

Sapuni mogu biti veoma loši kada je njega kože u pitanju. Ukoliko ste ih koristili tokom kupanja sigurni smo da ste na koži imali osjećaj zatezanja, peckanja, pa i svraba.

Razlog tome leži u samom sastavu sapuna. Čak i kada u sebi sadrže ulje, mlijeka i maslace, oni nisu dobri za kupanje jer će kožu isušiti u velikoj mjeri.

Umjesto njih, za kupanje izaberite prirodne kupke, kao i kupke na bazi ulja. Vodite računa da u kupkama koje koristite nema parfema ni alkohola jer nisu dobri za kožu.

3. Piling je obavezan

Za mekanu kožu tijela piling je obavezan korak. On skida mrtve ćelije sa kože i čini je baršunastom i svilenom. Postoji veliki broj pilinga koje možete kupiti, a ukoliko želite sami da ih napravite, imat niz recepata.

Na vama je da izaberete onaj koji vam se najviše dopada. Zimi je poželjno da piling radite dva puta nedjeljno, dok ljeti kada upotrebljavate razne kreme i ulja za sunčanje, preporučujemo upotrebu pilinga tri do četiri puta nedjeljno.

4. Bebi puder će učiniti kožu nevjerovatno mekom

Koža nakon brijanja je sklona iritaciji, crvenilu i urastanju dlačica. Zbog toga je najbolje da je nakon brijanja smirite bebi puderom koji ćete nanijeti u tankom sloju.

Pored toga što će ublažiti iritaciju, bebi puder će učiniti kožu veoma mekanom, a u to ćete se uvjeriti već prvi put čim ga stavite.

On će biti odličan izbor za djevojke koje ne vole masna mlijeka za tijelo. Kada ga budete nanosile na kožu izbjegavajte i dodatnu upotrebu mlijeka za tijelo, jer se ova dva preparata neće najbolje slagati.

5. Ne preskačite njegu

Kada kažemo njegu prije svega mislimo na mlijeko za tijelo ili ulje koje koristite za njegu kože. Vašem tijelu, kao i licu, neophodna je svakodnevna njega kako ne bi ostarilo, zbog toga, ukoliko želite da vaša koža što duže ostane mlada i zategnuta, ne preskačite njegu.

Najbolje je da mlijeko za tijelo nanosite odmah nakon tuširanja jer je vaša koža tada čista, a pore proširene, što će dodatno pojačati dejstvo mlijeka za tijelo.

Takođe, prilikom njege tijela nemojte koristiti previše proizvoda, jedan, ali dobar će biti sasvim dovoljan. Još ukoliko ga koristite redovno, to je dobitna kombinacija!

6. Hranite se zdravo i unosite dovoljno vode

Mnogo puta smo rekle da ono što jedete i pijete u velikoj mjeri može da odredi kvalitet vaše kože, i zaista je tako.

Voda i zdrave namirnice utiču na elastičnost kože, a koža koja je vlažna i nahranjena uvijek će izgledati mlado, zdravo, elastično i povrh svega nježno.

Dakle, u svoj dnevni meni uključite dosta voća i povrća, što više vode i naravno vježbajte. Vježbanje takođe može da riješi velike probleme na koži tijela kao što s u najvećem slučaju akne.