Stopala su dio tijela koji je u velikoj mjeri izložen opterećenju ali i oštećenju kože. Ljeti često hodamo bosi, dok zimi stopala provode veliki broj sati u zatvorenoj obući u kojoj koža ne može da diše.

njega stopala.jpg

I upravo ove situacije jesu uzročnik manje lijepe i grube kože na stopalima. Pored toga, stopala može deformisati i neudobna obuća, kao i veliki broj pređenih koraka na dnevnom nivou.

Zbog toga, bar jednom nedjeljno, svojim stopalima morate pružiti tretman kakav zaslužuju, a smjernice za njegove pravilne korake, potražite u nastavku teksta.

1. Topla kupka

Prvi korak ka idealnim stopalima jeste topla kupka. Pored toga što će kožu na stopalima omekšati, doprinijeće i cjelokupnom opuštanju tijela.

Pustite muziku, smjestite se na vaše omiljeno mjesto u domu i pripremite toplu kupku za vaša stopala. U vodu dodajte malo morske soli i sode bikarbone.

Soda bikarbona će omekšati vašu kožu ali i očistiti nokte, zbog toga je obavezno koristite ukoliko imate zadebljalu kožu na petama.

Nakon nekoliko minuta izvadite stopala iz tople kupke i dobro ih istrljajte kamenom za pete.

Na ovaj način ćete uspjeti da skinete veliki dio zadebljale kože i vaša stopala će izgledati glatko. Stopala držite još neko vrijeme u vodi, sve dok se ona ne ohladi i tada prelazite na sljedeći korak.

2. Piling

Kako biste se riješili ekstremno zadebljale kože na stopalima, ne morate kupovati razne preparate već uradite piling koji možete napraviti same.

Sve što će vam biti potrebno jeste 100g ovsenih pahuljica i malo ružine vode ili mlijeka.

Smjesa treba da bude gušća, pa prema tome polako sipajte vodu ili mlijeko. Dobijenu pastu nanesite na stopala i sačekajte 20 minuta. Kada prođe 20 minuta, stopala dobro istrljajte pilingom i isperite mlakom vodom. Dovoljno je da ovaj piling radite jednom u toku nedjelje.

3. Pedikir 

Obavezan dio njege stopala podrazumijeva pedikir. Čak iako nije ljeto i vaši nokti i stopala se ne vide zbog čizama i cipela, nemojte preskakati ovaj dio.

Pedikir će stopala učiniti lijepim i privlačnim. Kada topla kupka i piling urade svoje, potrebno je preći na oblikovanje i sređivanje noktiju.

Izbjegavajte da nokte sečete grickalicom i uvijek umjesto nje izaberite makazice, kako biste izbjegli pucanje nokta.

Takođe, nokti su poslije tople vode najlakši za oblikovanje, stoga uzmite turpiju u ruke i oblikujte ih po svojoj želji.

Na kraju dolazi samo lakiranje noktiju. Za nokte na nogama izaberite neku suptilnu nijansu poput svijetlo roze ili bež boje. Nokti treba da izgledaju lijepo ali ne i napadno.

4. Njega

Kao finalni korak u okviru nedjeljne rutine stopala, spada njega. Postoji veliki broj proizvoda koje možete koristiti ovom prilikom, ali isto tako obična ulja poput kokosovog, odlično će hidrirati kožu na ovom dijelu tijela.

Najbolje bi bilo da ovaj ritual sprovodite uveče, kako biste odmah nakon nanošenja krema za njegu kože stopala, mogle da obujete pamučne čarape i tako prespavate.

Ukoliko ste imale naporan dan, pun stresa, onda će vam pomoći i lagana masaža stopala. Kada budete nanosili kremu na stopala, nemojte štediti, već svu količinu koju ste nanijeli dobro utrljajte masažom koja će prijati i vama, ali i vašim stopalima.

Ovaj ritual uvrstite kao redovnu njegu stopala bar jednom nedjeljno i vaša stopala će vam biti zahvalna.