Ljeto je iza nas i mnoge pripreme za novo godišnje doba su u toku. Mijenja se priroda, a u skladu sa njom i mi i naše dnevne rutine.

njega  tijela za jesen.jpg

Pripremamo garderobu koju ćemo nositi u prohladnim danima - ali da li dovoljno pažnje posvećujemo koži tijela koja neminovno prolazi kroz proces adaptacije?

Tokom ljeta, kada nosimo laganu odjeću koža diše, ali i trpi razne uticaje koji ostavljaju traga - kao što je izlaganje sunčevim zracima, hlor prisutan u bazenima ili so u morskoj vodi.

U nastavku teksta pronađite savjete kako da njegujete svoju kožu pred početak jeseni.

Koža je najveći ljudski organ, i kao takva zaslužuje da joj posvetimo dovoljno pažnje i njege. Važno je da svoju kožu hranimo i iznutra - konzumiranjem dovoljne količine vode svaki dan i unosom nutrijenata koji povoljno utiču na stanje kože - ali i da joj pružimo dobar tretman spolja. 

Tokom ljetnih mjeseci, iako posvećujemo koži tijela svakodnevno pažnju, ona se ipak bori sa raznim štetnim uticajima, puca, krza se, isušuje - i potrebno je ukloniti sve izumrle ćelije i adekvatno je nahraniti kako bi u što boljem stanju ušla u novo razdoblje. 

Piling

Ukoliko se koža ljušti i peruta, posebno nakon intenzivnijeg sunčanja - potrebno je ukloniti sav taj višak izumrlih ćelija i omogućiti joj da se regeneriše.

Predlažemo piling kukuruznim brašnom koji se pokazao kao veoma efikasan, a vi po želji izaberite drugi iz kućne radinosti ili neki od kozmetičkih preparata za tu namjenu.

Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom

Nakon pilinga posvetite dodatnu pažnju ispiranju istog prilikom tuširanja.

Topla voda će lako ukloniti masku za piling koju ste nanijeli, ali će i proširiti pore te će djelovati na dublje slojeve kože.

Hladna voda će pak suziti pore i ohladiti procesuirane dijelove kože.

Predlažemo da u toku tuširanja nekoliko puta promijenite drastično temperaturu vode, jer ćete na taj način ubrzati cirkulaciju i postići bolji efekat. 

Nahranite kožu

Piling se pobrinuo da ukloni sve ostatke preparata za sunčanje i izumrlih ćelija, ali je sada nova koža u sloju ispod - bukvalno "gladna", te je potrebno da je adekvatno nahranite.

Predlažemo da odmah nakon tuširanja, dok je koža vlažna a pore očišćene - nanesete neko prirodno ulje.

Naš prijedlog je da to bude kokosovo ulje, koje će pored hrane dubljim slojevima kože, obezbijediti i dezinfekciju i ostaviti čaroban prirodni miris kokosa.

Vi po želji možete izabrati ulje koje želite.

Pošto ste odradili piling - nema potrebe da se brišete tvrdim peškirom, već samo lagano prislonite tkaninu na kožu kako bi upila višak vode. 

Ovakav način nanošenja ulja, omogućiće koži da upije dobar dio, pa nema masnih tragova kasnije.

Kada se koža nakon ovakvog tretmana "odmori" - slobodno možete nanijeti svoju hranljivu kremu za kožu tijela ili mlijeko.

Posvećujte dodatnu pažnju svojoj koži stalno, ali posebno u periodima kada se smjenjuju godišnja doba. Koža sve pamti i biće vam neizmjerno zahvalna za sve povoljno što učinite za nju.