Ljeto je uskoro iza nas, kao i period kada se koža izlaže raznim štetnim uticajima, te se veoma često ošteti njen površinski sloj.

perutanje koze.jpg

Uslijed oštećenja, koža puca, krza se i peruta. Posebno nakon izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti, nakon čega koža tamni, a vremenom "odbacuje" preplanuli ten.

Ukoliko ste vodili računa, kako o ishrani, tako i o adekvatnoj blagvremenoj njezi, vrlo je moguće da će se vaša koža brzo oporaviti i posljedice će biti zanemarljive. Ali, ukoliko ste bili opušteni po tom pitanju - pa vam se sada koža peruta, ili jednostavno imate tip kože koji je sklon ovoj pojavi, pogledajte prijedloge kako da se riješite perutanja i koži vratite sjaj i blistavost.

Perutanje kože često nije samo posljedica spoljašnjih faktora, već u velikoj mjeri zavisi od ishrane i drugih navika koji povoljno ili pak nepovoljno utiču na zdravlje i izgled kože.

Hrana koja povoljno utiče na izgled i zdravlje kože

Konzumiranje svježeg voća i povrća, poznato je, djeluje povoljno na čitav sistem organa, a tako i za kožu. Paradajz, crvena paprika i kupus su samo neke povrćke koje imaju pozitivno dejstvo, sad im je sezona pa iskoristite tu situaciju.

Od voća konzumirajte lubenicu, banane, pomorandže, a limun je obavezan. Šargarepa je bogat izvor karotena, a poznato je koliko je on bitan za zdravlje i teksturu kože.

Mahunarke su odličan izvor nutrijenata korisnih za kožu, jedite pasulj, grašak ili pak sočivo.

Bijeli luk ima nebrojene prednosti za čitav organizam, a ukoliko ga konzumirate, zaštitićete kako unutrašnji, tako i površinski sloj kože od mogućih pojava gljivica i bakterija.

Orašasti plodovi su odličan izvor korisnih masti koji će pospješiti obnavljanje kože.

Suvo voće, kao što su kajsije, šljive i smokve, pomoći će stvaranje novih zdravih ćelija, te imaju povoljan uticaj kako na kožu tako i na kosti.

Konzumacija dovoljne količine tečnosti, a najprije mislimo na čistu vodu - jedan je od ključnih faktora, i to nam je svima poznato.

Loše navike koje nepovoljno utiču na kožu

Ukoliko želite najbolje rezultate, izbjegavajte navike koje nepovoljno utiču, kako na izgled, tako i na funkcionalnost kože. 

Izbjegavajte:

masnu i začinjenu hranu,

alkohol,

cigarete i 

slatkiše.

Takođe, bitan faktor koji utiče na izgled i stanje kože jeste stres. Trudite se, ukoliko stres ne možete potpuno da eliminišete (kao i većina ljudi) - da pribjegavate raznim tehnikama opuštanja i meditacije. 

Detoksikacija organizma je jako važna za uklanjanje toksina koji kada dospiju na površinu kože izazivaju različite zapaljenske rekacije i narušavaju izgled i zdravlje kože.

Konzumacija suplemenata se preporučuje za najbolje i najefikasnije djelovanje, koje ciljano oporavlja nepravilnosti, obnavlja epiderm kože i sprečava nastanak novih problema, kao što je perutanje, kom je koža sklona kako bi uklonila mrtve ćelije.