Većini nas, kao suvenir, ljeto ostavi tamniju kožu i svjetliju kosu. Ukoliko vam regularno izlaganje suncu ne pruža zadovoljavajući preplanuli ten, najvjerovatnije ćete posezati za preparatima koji omogućavaju brže tamnjenje ili ćete sate i sate provoditi sunčajući se.

maslinovo ulje.jpg

Iako je preplanuli ten estetski privlačan i čini da izgledamo vitkije, a nerijetko i mlađe, zdravlje bi trebalo da je na prvom mjestu.

Ako već imate isprobanu rutinu za brzo postizanje tamnijeg tena, pretpostavljamo da uključuje neke mazalice u vidu marmelade i ulja.

Koja sve ulja možete koristiti da postignete preplanuli ten, saznajte u nastavku.

Opšte poznato ulje koje doprinosi lakšem potamnjivanju je maslinovo ulje. Maslinovo ulje je bogato vitaminom E. Pored činjenice da olakšava postizanje željene boje, dodatno hrani kožu.

Nerafinisano, hladno cijeđeno ulje avokada je takođe na listi ulja koja uporedo sa dobijanjem boje, pružaju i benefite po pitanju njege tela. Avokadovo ulje daje posebne benefite kad je u pitanju suva koža. 

Ukoliko je vaša koža osjetljivija, a ipak želite da dobijete koju nijansu tamniji ten - odaberite kokosovo ulje.

Ulje od lješnika je takođe bogato vitaminom E i koža ga lako i brzo upije.

Nepravedno zapostavljeno suncokretovo ulje se takođe nalazi na listi prirodnih preparata odnosno ulja koje vam mogu pomoći u postizanju željenog cilja. Ovo ulje pomaže i u postizanju i održavanju elastičnosti ali i zadovoljavajućeg nivoa hidriranosti kože.

Suncokretovo ulje takođe vam može pomoći u borbi protiv sitnih borica i nepravilnosti. Birajte skuplje suncokretovo ulje, jer nije svako istog kvaliteta.

Susamovo ulje je nešto gušće i ima jak miris. Ovo ulje koristite u malim količinama. Jedan od recepata koji uključuje mješavinu pomenutih ulja je sljedeći – 80% kokosovog ulja, 10% suncokretovog ulja, 5% ulja od susama i 5% maslinovog ulja. Izmješajte sve sastojke i namažite na kožu prije sunčanja.

Napomena – ukoliko imate svjetliju kožu, kožu koja lako dobija opekotine, kožu koja je osjetljiva, ili tek počinjete sa sunčanjem ove godine, nipošto nemojte izbjegavati preparate sa visokim zaštitnim faktorom.

Ulja priskaču u pomoć tek kada dobijete lijepu boju koju želite da zadržite ili da potamnite za nijansu-dvije.

Ni u tim slučajevima se ne preporučuje izlaganje sunčevim zracima kada su oni najopasniji. Birajte rano jutro ili kasno popodne za sunčanje.

Ten će za koji mjesec izblijediti, a posljedice koje prekomjerno sunčanje izaziva, ostaju s vama dugi niz godina. Nastala oštećenja neće pokazati svoje pravo lice godinama. Nemojte trampiti zdravlje za ljepotu.