Kada bi trebalo da sastavimo listu neprijatelja ženske ljepote, vjerujemo da bi se većina dama usaglasila da na prvom mjestu treba da bude nepopularna "narandžina kora".

celulit.jpg

Problem celulita definitivno je jedan od najupornijih kada je njega kože tijela u pitanju, i zahtijeva vrlo ozbiljan i višeslojan pristup. To znači da svakako nije dovoljno da svake godine pred ljeto odete na ciklus masaža, i da kožu tretirate nekim kozmetičkim preparatom. Potrebno je da budete konstantni, kako zaista ne biste imali problem sa celulitom. 

Mnoge žene, i ako su mršave, mogu imati celulit. S tim u vezi, važi i suprotno, da punije dame, ne moraju imati celulit na tijelu.

Takođe, veće su šanse i više žena pati od celulita, nego što je to slučaj kod muškaraca. Celulit je problem sa kojim se susreću mnoge žene - u stvari, oko 90% žena pate od njega, do neke mjere na butinama, zadnjici, rukama i stomaku.

Izdvojili smo za vas 9 navika, koje najviše utiču na stavaranje celulita na tijelu.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Vježbe su neophodne kada je celulit u pitanju. Bez vježbi nemojte ni pomišljati da ćete se riješiti celulita. 

Sa pravim planom vježbanja možete smanjiti celulit i učiniti da donji dio tela izgleda glatko i čvrsto.

Da li vam  se čini da se celulit pojavljuje niotkuda i da se pogoršava kako starite? Postoji dva razloga za to. Prvo, to je zbog promjene tkiva. Ove se linije vezivnog tkiva zadebljavaju sa godinama, a vaša koža postaje tanja. Kombinacija ova dva faktora je izraženiji celulit.

Drugo, i još važnije, prosječna žena gubi 5 grama mišića i zamjenjuje ga sa oko 15 grama masti svakih deset godina svog života. Budući da je masnoća veoma mekana, ne održava našu kožu poput mišića, takođe zauzima više prostora.

Važno je da nađete adekvatne vježbe, koje će vam pomoći da zategnete vaše tijelo i izgubite celulit. Ukoliko niste sigurni koje vam vježbe mogu najviše pomoći, možete se konsultovati sa profesionalnim sportskim trenerima.

Procenat tjelesne mase

Smanjenjem tjelesne mase imate šansu da imate manje izražen celulit. Razmislite samo kako će vaše noge izgledati zategnute i glatke. Znamo, sad jedva čekate more i da se skinete u svoj omiljeni kupaći.

Ishrana

Ishrana je veoma važna kada govorimo o celulitu. Svakako da ishrana utiče najviše na vaše zdravlje, ali isto tako i zdravlje vaše kože. Jedan od najboljih načina rješavanja problema sa celulitom, upravo jeste zdrav i adekvatan način ishrane. Navešćemo nekoliko proizvoda koji najbolji utiču na smanjenje celulita.

Losos - bogat je antioksidansima koji razgrađuju masne ćelije u celulitu. Omega-3 masne kiseline takođe u lososu "smanjuju apetit  i popravljaju i ojačavaju kožu i vlakna. To utiče na smanjenje nakupljanja toksina unutar krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju - otpad koji je zarobljen u tkivima koji guraju kožu.

Sjemenke suncokreta - predstavljaju dobar izvor vitamina E, kalijuma i cinka, kao i vitamina B6.  Ne samo da vitamin B6 pomaže metabolizaciji proteina koji jačaju i popravljaju vezivno tkivo,  već je i prirodni diuretik, uklanjajući višak vode i nadutost koji celulit može učiniti vidljivijim.

Paprika - bogata je vitaminom B6 koji obnavlja i učvršćuje vezivno tkivo, čineći ih izvrsnim oružjem u borbi protiv neželjenog celulita.

Borovnice i kupine povećavaju proizvodnju kolagena, stvarajući novo tkivo kože. I to poboljšava ton i teksturu kože. Ove tamne bobice sadrže i antioksidante, koji razgrađuju masnoće vezane za vezivno tkivo. To omogućava koži da zadrži masnoće ispod nje, a ne da ih gura naprijed i da zato izgledaju grubo.

Osim ove hrane potrebno je da konzumirate i jabukovo sirće, zeleni i biljni čaj,  maslinovo ulje i tamnu čokoladu. Jedite protein, izbacite šećer i masti. Neophodan je unos svježeg voća i povrća.

Nedovoljan unos vode

Minimalna dnevna preporučena količina vode za prosječnu osobu iznosi šest čaša vode. Međutim, što više vode pijete, to bolje. Vrijeme koje će vam biti potrebno da biste vidjeli rezultate razlikovaće se kod pojedinca, u zavisnosti od toga koliko je ozbiljno stanje vašeg celulita i u kojoj fazi se nalazi.

Vaše tijelo treba da nauči i da stvori naviku za redovnim konzumiranjem više vode. Kada vaše tijelo navikne na stalni protok vode, to će ukloniti višak, što može uticati na celulit, jer vaše tijelo zna da će postojati stalna dopuna vode za funkcionisanje.

Osim što pijete više vode, jedite zdravo i redovno vježbajte. Budite uporni i strpljivi.

Ženska tela su dizajnirana drugačije od muškaraca. Masnoća kod žena obično je raspoređena u butinama, bokovima i zadnjici. Dakle, prirodno je da se žene mogu boriti protiv celulita. Realni cilj je osjetiti i izgledati zdravo, a ne savršeno.

Pilula za kontracepciju

Hormonska kontracepcija višestruko djeluje na organizam. Hormonski preparati se ne propisuju samo zbog spriječavanja trudnoće, već i kod raznih terapija.

Može se desiti da određene tablete kod nekih žena izazivaju velike tegobe, dok drugima nimalo ne smetaju. Kod nekih žena mogu se pojaviti i masne naslage u vidu celulita.

Stres

Stres utiče na lučenje hormona kortizola. Kortizol izaziva skladištenje masnoća oko stomaka, butina, zadnjice i kukova.

Fluktuacije hormona čine vezivna tkiva manje fleksibilnim, što predstavlja problem u borbi protiv celulita.

Pošto kortizol obično izaziva želju za slatkišima ili izuzetno masnom hranom, to možete suzbiti prirodnim namirnicama zaduženim za dobro raspoloženje poput borovnica i orašastih plodova.

Naučite tehnike opuštanja i disanja. Praktikujte jogu i meditaciju svaki dan. Počnite sa ovim vježbama svaki dan desetak minuta a zatim povećajte svakim danom sve više.

Pušenje

Sasvim smo sigurni da jako dobro znate za sve negativne strane pušenja ali možda niste znali da pušenje može doprinijeti formiranju celulita na vašem tijelu. Pušenje može oslabiti kožu zbog suženja kapilara i oštetiti vezivno tkivo koje uzrokuje pojavu celulita.

Preuska odjeća i prekrštanje nogu

Ukoliko nosite preusku odjeću ili dugo vremena držite prekrštene noge, utičete na cirkulaciju i samim tim pravite pritisak na glavnu venu duž butine.  Iz tog razloga dolazi do zadržavanja tečnosti, koji pogoršavaju simptome celulita.

Alkohol

Alkohol u sebi sadrži toksine i visok sadržaj kalorija. Alkohol oštećuje mišiće i ćelije kože. Zapravo, alkohol se uvijek nalazi na spisku zabranjenih stvari kada je ljepota u pitanju.
Kalcijum i vitamin C teže se apsorbuju i tako alkohol koji konzumirate blokira učinak protiv masnoća.

Osim navedenih stvari, bitno je da znate da i lijekovi protiv bolova mogu uticati na stvaranje celulita, jer mogu da uzrokuju zadržavanje vode u organizmu.

S druge strane pretjerana izloženost suncu dovodi do starenja kože, a samim tim i pogoršava izgled celulita.

Slana hrana i šećer utiču na celulit, tako da bi trebalo da ih izbacite iz svakodnevne navike u ishrani.

Sada kada ste upoznati sa svim lošim navikama koje utiču na stvaranje celulita, krajnje je vrijeme da počnete da ih mijenjate.