Stiže nam toplo vrijeme i sezona kupaćih kostima, a mi sve više pažnje posvećujemo izgledu našeg tijela. Svaka nepravilnost dolazi u prvi plan i želimo da što pre riješimo i najsitnije probleme.

guscija koza.jpg

Upravo takav problem su i vrlo sitne kvržice koje se pojavljuju na koži ruku i nogu. Iako ove nepravilnosti ne predstavljaju zdravstveni problem, smetnja su našem savršenom tenu. Šta je to guščija koža, kako nastaje i kako da riješite problem - saznajte u nastavku teksta.

Guščja koža je u medicini poznata pod imenom keratosis pilaris. Pojavljuje se u obliku bijelih i crvenih tačkica, ili zadebljanja, a najčešće se javlja na rukama, nogama ili zadnjici.

Češće se pojavljuju kod žena nego kod muškaraca, a stanje može da se promjeni u toku puberteta ili trudnoće. Ono što je vrlo bitno da se napomene, jeste da stanje nije rezultat bolesti ili infekcije, nego je najčešće posljedica genetske lutrije - naslijedili ste ga od svojih roditelja.

Guščija koža se češće javlja kod ljudi sa suvom, nego onih sa masnom i mješovitom kožom. Nastaje kada se keratin nakupi oko folikula dlake. Keratin začepljuje pore i stvaraju se zadebljanja, odnosno kvržice.

Iako izgledom ponekad može da podsjeća na bubuljice ili akne, riječ je o potpuno drugačijem problemu. Ove kvržice su tvrde na dodir, suve i ponekad svrbe. Što je koža suvlja, stanje se više pogoršava. Zbog toga je najkritičniji zimski period, a ljeti se koža smiri, pa neravnine nekad i same nestanu.

Iako ćete instinktivno željeti da dobro izribate kožu, kako biste uklonili kvržice - takav tretman je potpuno pogrešan. Nemojte koristiti grube sunđere prilikom kupanja, nego nježno umasirajte gel za tuširanje.

Hemija iz kozmetike može pogoršati problem. Zato izbjegavajte jake parfeme, kao i visoko parfemisane praške za pranje veša. Kada se brišete nakon kupanja, kožu nježno tapkajte peškirom, bez grubog trljanja. Piling kože ruku i nogu je djelotvoran, ali nemojte pretjerivati, kako koža ne bi dodatno trpjela.

Vodite računa da bilo kakve promjene, ukazuju na to da je koža još osjetljivija i podložna povredama. Ako primećujete guščiju kožu ili bilo kakvu drugu promjenu na koži ruku i nogu, svojoj svakodnevnoj rutini dodajte proizvode za temeljniju njegu. Svakako se obratite i dermatologu, za dalje instrukcije i savjete o prevenciji.