Njega kože je dio naše svakodnevne rutine. Akcenat se najviše stavlja na kožu lica, s obzirom na to da ona jeste najosjetljivija.

piling za tijelo.jpg

Ipak, ne treba da zanemarimo ni kožu tijela, kojoj je takođe potrebna njega. Više puta smo pisali na temu koliko je povremen piling kože važan, kako bi se sa površine kože uklonile mrtve ćelije, te oslobodile mjesto novim ćelijama.

To se zove proces regeneracije, a piling ga pospješuje. Dodajte tome i da postoje određeni periodi u godini kada su ti procesi naročito prisutni, kao što je prelaz sa zime na proljeće.

Naš organizam i tijelo su sasvim usaglašeni sa prirodnim ciklusima. Tako na primjer znamo da tokom jeseni i naša kosa opada, a tokom proljeća kreće brže da raste.

Slično je i sa kožom. Tokom zime ona je na neki način usnula, iako je mi i tada njegujemo, štaviše tada posebno treba obraćati pažnju na dodatnu njegu, kako koža ne bi postala dehidrirana.

Sa dolaskom proljeća koža se dodatno regeneriše, i zato se preporučuje da uradite kompletan piling tijela, kako biste tu regeneraciju dodatno podstakli, koji možete da radite, recimo, jednom sedmično, ili ako vam je koža osjetljiva, onda jednom u 10 dana.

Uz to, naravno nikako ne smijete da zanemarite redovnu i svakodnevnu hidrataciju.

A evo i prijedloga pilinga, koji možete napraviti sami kod kuće, i svojoj koži priuštiti tretman koji će joj prijati bez odlaska u salon ljepote.

Naš prvi prijedlog je piling koji će ujedno koži pružiti i efekat zatezanja. Za njega vam je potrebno dva bjelanca, supena kašika meda, i malo taloga od kafe.

Prvo je potrebno da bjelanca pjenasto umutite, pa da im dodate prvo med, a potom i talog od, recimo, jedne šoljice popijene kafe. Sve to dobro izmješajte i nanesite na kožu koja je čista - oslobođena mirisa i krema za telo, dakle nakon tuširanja. Blago umasirajte piling u tijelo, i obratite pažnju da tretirate sve dijelove kože, te se na kraju istuširajte kratko mlakom vodom. Ne zaboravite da poslije pilinga hidrirate kožu.

Bjelanca su za kožu hranljiva, i ujedno je zatežu, med je sjajan za hidrataciju, a talog od kafe je zaslužan upravo za piling efekat.

Naš drugi prijedlog je piling sa jagodama, kada im krene sezona, koje imaju piling efekat, a takođe i ujednačavaju ten.

Sve što je potrebno jeste da izgnječenim jagodama dodate kokosovo ulje, pa da time blago masirate kožu nakon tuširanja. Kokosovo ulje je sjajno za hidrataciju i poznato po svojim bjuti benefitima. 

Piling isperite mlakom vodom, i nanesite hidratantno mlijeko za njegu.

Oba ova pilinga možete slobodno da koristite i za kožu lica.