Kada je nega kože u pitanju, čini nam se da je većini na prvom mjestu uvijek njega lica - jer ono najviše otkriva ljepotu, a i prve znakove starenja, pa je antiejdz njega ono o čemu najčešće pričamo, a tek onda na red dolazi njega kože tijela, koja zapravo ne bi trebao da bude manje važna, ako želimo da budemo lijepe i njegovane, bez obzira što dosta toga može i garderoba da sakrije.

njega stopala.jpg

Isto tako stoje stvari i sa kožom stopala, koje treba njegovati redovno i temeljno, a ne samo pred ljetnu sezonu kada uskačemo u sandale i ljetnu obuću.

 Tu su posebno problematične pete, na kojima je koža sklona pucanju, pogotovo kada u hladnijem periodu godine nosimo grubu obuću.

Kako da se lako i same riješite ispucale kože na petama, saznajte u nastavku.

Peršun i limun za oporavak

Peršun osim vitamina C i K, sadrži i kolagen, koji je ispucaloj koži prijeko potreban za oporavak i za njenu elastičnost. Zato preporučujemo da za svoja stopala prvo pripremite toplu kupku u koju ćete isjeći par vezica svježeg peršuna, i onda svoja stopala držati u njoj oko 30 minuta.

Nakon toga uzmite polovinu limuna i iscjedite je, te njome tretirajte konkretno pete, i tako kožu na njima dodatno opskrbite vitaminom C, kao i smanjite mogućnost iritacija.

Jabukovo sirće kao sljedeći korak

I jabukovo sirće ima svoju funkciju. Ono nas oslobađa neprijatnog mirisa, ali isto tako i omekšava kožu, što je pogotovo potrebno koži na petama.

Zato sipajte jabukovo sirće u toplu vodu u razmjeri 1:4, držite stopala u njoj oko 50 minuta, te upotrebite turpiju za pete.

Maska od jojobe i ovsene kaše

Kupke nisu dovoljne, vašim stopalima i petama je potrebna i maska, i to na prvom mjestu ona koja će imati funkciju daukloni mrtve ćelije kože. Zato na scenu stupaju ovsene pahuljice, i to u kombinaciji sa jojobinim uljem, koje je tu da ublaži grubi efekat pilinga, i da nahrani kožu.

Potrebno je da ovsenim pahuljicama dodate onoliko jojobinog ulja koliko je potrebno kako biste dobili strukturu guste paste, te da to nanesete na kožu stopala i pete, i to nakon kupke, kada je koža omekšala, da držite 20 minuta, pa da blago izmasirate, i onda isperete mlakom vodom.

Avokado i banana za hidrataciju

Nakon maske-pilinga, stopala i pete treba nahraniti. Za hidrataciju su već dokazano fantastični i avokado i banana. Samo izgnječite jednu bananu sa pola avokada, i nanesite to na stopala, koja ste prethodno tretirali kupkom i pilingom, ostavite da djeluju pola sata, tako što ćete stopala umotati u plastičnu providnu foliju.

Nakon toga ih operite mlakom vodom.

Kokosovo ulje

I naravno da nećemo preskočiti ni kokosovo ulje koje je zaslužno za dodatnu hidrataciju. U ovom slučaju vam i te kako može biti od pomoći, i to tako što ćete u svoja glatka i već tretirana stopala dobro umasirati kokosovo ulje, a kako biste pojačali efekat hidratacije, umotati ih u plastičnu foliju, pa preko obuti čarape, i tako ostaviti preko noći.