Kada je njega tijela u pitanju, neizostavni dio jeste upotreba kozmetičkih preparata - dezodoransa u spreju, stikova i slično, čija je funkcija da ublaže problem sa znojenjem, i da se pobrinu za naš svjež miris.

dezodorans ili antiperspirant.jpg

Naravno, izbor je širok, a prilikom istog svakako ne treba da se vodimo samo time da li nam se dopada kako određeni proizvod miriše.

Prije svega treba da gledamo sastav, kako bismo za našu kožu izabrali najbolje, ali i da znamo koja je to zapravo razlika između dezodoransa i antiperspiranata.

Detalji slijede u nastavku. 

Da ustanovimo prvo ključne razlike između ova dva termina kada je njega u pitanju.

1. Dezodoransi kontrolišu neprijatne mirise, a ne sam proces znojenja.

2. Antiperspiranti blokiraju znojenje, ali ne eliminišu eventualne neprijatne mirise.

Šta je to što postižemo upotrebom dezodoransa? Prvo, nije naš znoj ono što stvara neprijatan miris, koliko god mi mislili drugačije, odnosno nije povezan sa prekomjernim znojenjem.

Da budemo precizniji - neprijatan miris je posljedica reakcije između proteina i masti koje znoj sadrži i bakterija koje se nalaze na našoj koži.

Ipak, područje ispod pazuha je vrlo delikatno, jer žlijezde koje su u tom dijelu smještene luče znoj koji sadrži više proteina i masti, nego neke druge žlijezde, te je ovdje reakcija sa bakterijama neminovno takva da je rezultat neprijatan miris. Plus su na ovom dijelu kože bakterije i te kako prisutne.

Sa druge strane, kada nam se na primjer znoji čelo, u pitanju je znoj koji ne stvara neprijatan miris.

Kako onda dezodorans djeluje protiv neprijatnog miris? Dezodorans ne uništava miris, već djeluje na bakterije koje se nalaze na našoj koži, kako ne bi došlo do maloprije opisane reakcije. Dezodorans se nanosi uvijek nakon tuširanja, i to nakon što ste dobro osušili kožu. 

Takođe se dosta govori na temu sastava dezodoransa, i bezbjednosti samih sastojaka, te se pominju i prirodni dezodoransi koji ne sadrže hemikalije.

Pomenimo da među komercijalnim proizvodima postoje i oni na kojima piše da su kombinacija dezodoransa i antiperspiranata. 

A, šta je sa antiperspirantima?

Posebno se preporučuju onima koji imaju problem sa prekomjernim znojenjem, jer će tako djelovati na sam fiziološki proces. 

Kako djeluju?

Antiperspiranti koriste soli aluminijuma, koje formiraju gelastu masu, čija je funkcija da djeluje na žlijezde, kako bi privremeno spriječila znojenje.

Oni se mogu koristiti i na drugim dijelovima kože, a ne samo ispod pazuha. Potrebno im je više vremena kako bi počeli da djeluju, pa mnogi savjetuju da se nanose i uveče pred spavanje. 

Ono što je najbolje jeste da vi procijenite šta je to što bi vama najviše odgovaralo, spram toga da li se zaista znojite prekomjerno ili ne.