Upotreba gline u bjuti svrhe je već duže vrijeme naširoko poznata, te se u prvom redu ističe korišćenje gline u tretmanima kože lica, i to sa ciljem detoksikacije kože i čišćenja pora.

maska od gline.jpg

Takođe, u vezi sa tim postoje i brojni komercijalni kozmetički preparati baš takve namene. Međutim, mi ćemo ovog puta staviti akcenat na upotrebu gline u okviru kompletne njege kože tijela i to u obliku maske, kao i u vidu kupke, i u okviru načina upotrebe koje svako do vas sigurno može da primjeni u svojim kućnim uslovima.

Svi detalji o maski i kupki od gline za nježnu i njegovanu kožu tijela čekaju vas u nastavku teksta. 

Ono što svi znamo jeste da kako bi koža tijela bila mekana i baršunasta, ona mora da bude dobro hidrirana.

Međutim, postoji i korak u njezi koji dolazi prije hidratacije, a od koga takođe zavisi kako će vaša koža izgledati.

Zapravo, princip je isti kao i kod njege kože lica - osim regularnog umivanja gelom ili nekim drugim preparatom licu je povremeno potrebno i detaljnije čišćenje, kako bi se pore oslobodile svih nečistoća i viška sebuma, pa tek onda slijedi njega u vidu dehidratacije.

Sasvim isto stoje stvari i kod kože tijela, koja takođe može da bude sklona pojavi mitisera bubuljica i slično, i kojoj je isto tako kao koži lica potreban tretman čišćenja. Upravo u tom dijelu se i savjetuje upotreba gline, koja je poznata po tome da ima funkciju detoksikacije odnosno da dubinski čisti pore naše kože.

A najlakše ćete je u okviru njege kože tijela primjeniti kao masku i kao kupku.

Maska od gline

Kada je maska u pitanju, savjet je da tretirate posebno one dijelove koji su problematični, kao što je koža na leđima, ramenima, gdje se često javljaju bubuljice, ili na primjer na butinama. Glina djeluje po pitanju apsorpcije to jest usisavanja svih nečistoća iz pora, te njihovog izbacivanja nakon što uklonite masku.

Masku ćete napraviti vrlo lako tako što ćete u apoteci kupiti glinu na kojoj je naznačeno da je napravljena u kozmetičke svrhe, te je pomiješati sa onoliko mlake vode koliko je potrebno da se dobije pasta srednje gustine.

Potom ćete masku nanijeti na problematične dijelove kože nakon tuširanja srednje toplom vodom - kako bi pore bile otvorene, nakon čega treba da sačekate da maska djeluje sve dok se sasvim ne skori. Potom ponovite tuširanje i na kraju se dobro namažite hidratantnim mlijekom za tijelo.

Najbolje je da ovaj postupak ponavljate jednom nedjeljno.

Kupka od gline

Ovaj princip upotrebe gline u bjuti svrhe je još jednostavniji, i možete ga praktikovati takođe jednom nedjeljno (ili masku ili kupku, ne i jedan i drugi tretman). Pripremite vodu za kupku, te dodajte 5 supenih kašika kozmetičke gline, dobro promiješajte i uživajte u kupki od 15 minuta sve vrijeme blago trljajući i masirajući kožu tijela.

Nakon toga kožu nježno prosušite peškirom, pa je takođe dobro hidrirajte.