Rutina njege koju svakodnevno primjenjujemo uvijek treba da bude prilagođena karakteristikama naše kože, što je česta tema kada je njega lica u pitanju, ali rjeđa kada se radi o njezi kože cijelog tijela.

njega suve koze.jpg

Svakako, posebno treba biti oprezan u pogledu osjetljive kože - ona je veoma sklona iritacijama, reaguje na pojedine sastojke iz kozmetičkih preparata, za nju su često tipični crvenilo, svrab, pa i perutanje, što su sve problemi koji umiju biti i te kako neprijatni, ali koje je isto tako moguće izbjeći ukoliko vodimo računa da naša njega bude odgovarajuća.

Međutim, često ne znamo šta to konkretno znači - koji su sastojci u gelovima za tuširanje i losionima kritični, koji su dozvoljeni, koji su nam rituali u njezi zabranjeni.

Stoga, detaljnije o ovoj temi u nastavku, gdje vas čekaju korisni savjeti za njegu osjetljive kože tijela. 

Tuširanje

Sa razlogom ćemo posebnu pažnju posvetiti rutini u njezi koja se odnosi na tuširanje, odnosno kupanje, koje je svakako nezaobilazno, ali koje ima i svoje nus pojave, naročito kod osjetljive kože.

Prvo, prekomjerno tuširanje, što znači par puta dnevno, a pogotovo izrazito toplom vodom nije u načelu preporučljivo, što znači da nije dobro za bilo koji tip kože, a kamoli za kožu koja je osjetljiva, jer se koža tako isušuje, javljaju se crvenilo, svrab. Onda to kod osjetljive kože samo dodatno pojača već problematično stanje.

Svakako, to ne znači da se ne trebate tuširati, već da na prvom mjestu treba da povedete računa o kozmetičkim preparatima koje koristite. 

Gelovi i sapuni za tuširanje, koliko god bili blagi i sa oznakom ph neutralni, i dalje mogu da budu agresivni za osjetljivu kožu. Stoga nije loše da ih ponekad preskočite - kada je to moguće, i da se istuširate samo vodom.

Takođe, ono što je ključno jeste da obratite pažnju na njihov sastav- vještački mirisi nikako ne dolaze u obzir, jer sigurno dovode do iritacije, potom hemikalije koje su u funkciji antioksidanasa, kao što su tetrasodijum i triklosan, kao i sulfati koji se gotovo uvijek nalaze u gelovima i sapunima za tuširanje.

Posebno koristan savjet jeste da birate preparate koji u sebi imaju prirodna antibakterijska sredstva, kao što su med, eukaliptus, zeleni čaj, i umirujuće sastojke poput jogurta, a naročito aloe vere. 

Dodajmo i da uvijek treba da se tuširate blago toplom to jest mlakom vodom, kao i da treba da izbjegavate česte kupke, jer one kod osjetljive kože nisu dobra opcija. 

Hidratacija

Osjetljivoj koži tijela je naročito važno da joj redovno, što znači svaki dan, obezbijedite prijeko potrebnu vlažnost. To moraju biti isključivo hidratantni losioni i kreme lagane strukture, koje na kožu stavljate nakon tuširanja. Pilinge u načelu treba da izbjegavate kada je osjetljiva koža u pitanju. 

Birajte one kreme, mlijeka i losione koji su ph neutralni, na bazi aloe vere, i prirodnih sastojaka kao što je med, i prirodnih ulja, kao što su maslinovo i bademovo, koja ujedno imaju i umirujuća svojstva.

Gedajte da birate one preparate koji ne sadrže sulfate, parabene.