U aktuelnoj smo sezoni sandala i ljetne obuće, koja uvijek izgleda atraktivno, ali samo ukoliko su naša stopala lijepa i njegovana.

stopala.jpg

To znači da treba da se na vrijeme riješimo svih žuljeva, da hidriramo kožu tako da bude nježna i glatka, kao i da konačno riješimo problem sa ispucalim petama.

I nije to uvijek tako lak zadatak kao što izgleda, pa često i brojni kozmetički proizvodi ne daju željene rezultate. A suviše česti kozmetički tretmani nisu uvijek finansijski dostupni. Sve to i dalje ne znači da tokom ljeta našim stopalima nije potrebna dodatna njega. 

Zato vam u nastavku predstavljamo prirodne tretmane za savršeno mekanu kožu stopala. 

Opšti saveti koji se tiču njege kože stopala, naročito tokom ljetne sezone, jesu da je vašim stopalima potreban redovan piling kako biste se riješili mrtvih ćelija kože, bogata hidratacija, opuštajuće kupke, i to hladne ili mlake kako ne biste isušili kožu.

 A evo i kako to sve može da izgleda na praktičnim primjerima, i to korišćenjem sastojaka koje sigurno već imate u svom domu.

Kupka sa sodom bikarbonom

Sodu bikarbonu već imate u svojoj kuhinji, i ona je definitivno odličan izbor kada su ove namjene u pitanju. Soda ima anstiseptička svojstva, miješa se u ovom slučaju sa vodom, i ima funkciju da smanji njenu tvrdoću, i što je posebno važno - blagotovrno djeluje na kožu.

Sve što će vam biti potrebno jeste 3 litra vode i 5 supenih kašika sode bikarbone. Zagrijte vodu tako da bude mlaka, a potom je sipajte u lavor i dodajte sodu. Malo promiješajte, pa potopite stopala. Ostavite ih da odstoje 20 minuta.

Ova kupka ima funkciju da omekša kožu vaših stopala.Nakon toga im je potrebna temeljna hidratacija. 

Jabukovo sirće za suvu kožu stopala

Ko ima problem sa suvom kožom na stopalima sklonom pucanju, savjet je da uvrsti jabukovo sirće u svoju bjuti rutinu. Takođe, ovaj sastojak je djelotvoran i protiv žuljeva.

Pomiješajte vodu i jabukovo sirće u razmjeri 2:1, zagrijte blago ovu mješavinu tako da bude mlaka, pa držite stopala u kupki oko 20 minuta.

Ako imate problem sa žuljevima, onda natopite vatu jabukovim sirćem pa tretirajte direktno žulj.

Med i šećer kao prirodni piling

Pomenuli smo da je redovan piling veoma važan kako bi koža bila glatka, odnosno kako biste se riješili naslaga mrtvih ćelija. 

Možete napraviti sami svoj prirodni piling od braon šećera i meda, što je posebno efikasno, jer med ima i hidrirajuća svojstva. 

Pomiješajte oko 100 g šećera sa 2 supene kašike kokosovog ulja, kao i sa isto toliko meda. Potom tretirajte pilingom stopala masirajući ih, i to nakon kupke. 

Kupka od mlijeka + maslinovo ulje

Posebno efikasan tretman jeste kupka od mlijeka, koja ima fantastičan učinak po mekoću stopala. Pomiješajte mlijeko i vovu u razmjeri 2:1, blago zagrijte tako da mješavina bude mlaka, pa svemu tome dodajte i nekoliko kapi eteričnog ulja po želji.

Opustite stopala u ovoj kupki oko 20 minuta do pola sata. Nakon toga ih hidrirajte maslinovim uljem, ili pak kokosovim. Ovaj tretman je najbolje da primjenite neposredno prije spavanja.