Glavna tema tokom ljetnih mjeseci u pogledu njege kože i tijela definitivno je važnost i neophodnost zaštite od UV zračenja.

koza i sunce.jpg

To podrazumijeva i UVA i UVB spektar zraka, a posljedice njihovog djelovanja na kožu nije samo prevremeno starenje i pojava bora, već i stvaranje promjena koje mogu kasnije biti i kancerogene prirode.

Saznajte šta treba da radite kada izgorite na suncu, po savjetu dermatologa.

Opekotine od sunca, bilo da su one blaže koje vas bole samo na jači dodir, ili one kada ste crveni poput bulke, i boli vas i da spavate, definitivno nisu naivne, i predstavljaju situaciju koju treba da predupredite. 

Ipak, u slučaju da se desi da izgorite, ovihšest koraka treba da primjenite kako biste ublažili bol i što prije se oporavili.

Izbegavajte tijesnu garderobu

Nekoliko sati nakon što ste izgorjeli na suncu, kako dermatolozi objašnjavaju, vašoj koži je potrebno da diše.

Organizam pokušava da odgovori na traumu tako što šalje više krvi u one dijelove gdje je koža izgorjela, pa je tijesna garderoba definitivno loša opcija.

Ne samo da će vam biti neprijatno tako obučenima, već ćete i pospješiti dalji upalni proces i stvaranje plikova na problematičnim mjestima.

Dakle, samo široki komadi garderobe, i obavezno prirodni materijali. 

Lijek protiv upale

Pošto je izgled kože zapravo reakcija na upalni proces, često je potrebno, pogotovo ako su opekotine izraženije, uzeti i adekvatni lijek, koji će taj upalni proces ublažiti. 

To je naročito važno u prvim satima nakon problematičnog izlaganja suncu. Naravno, o ovome je najbolje da se posavjetujete sa ljekarom. 

Ne dirajte plikove

Posljedica opekotina je i stvaranje vodenih plikova na površini kože. Mnogima oni smetaju, te žele da ih uklone, ali to je definitivno pogrešno.

Oviplikovi su zapravo zaštitna barijera, jer je koža na mjestu gdje je izgorjela veoma slaba, te bi bila dodatno podložna infekcijama i različitim alergenima.

Pravilo njegujte kožu

Nemojte da se češete i sami gulite kožu - sačekajte da ona sama spadne, jer je to prirodni proces.

Važno je da svoju kožu što više hidrirate adekvatnim kremama i losionima - onim koje su bogate lipidima i ceramidima. 

Sa druge strane, treba da izbjegavate kozmetičke proizvode koji sadrže petroleum, lidokain, benzokain, jer mogu na vašu kožu djelovati vrlo iritirajuće.

Kupke

Kupke sa blagom temperaturom vode mogu biti i te kako spas u ovim situacijama. Dodajte im i nekoliko kapi lavandinog ulja, sodu bikarbonu jer spriječava upalu, kao i par kapi jabukovog sirćeta, koje takođe ima antiupalna svojstva. 

Hidratacija

Kao što hidrirate kožu, tako morate da ostanete hidrirani i iznutra, pogotovo jer organizam gubi tečnost uslijed izlaganja suncu.

Dakle, dvije litra vode su minimum.