Kada je pojava bora i sitnih linija kao prvih znakova starenja u pitanju, gotovo sve pripadnice nježnijeg pola posebnu pažnju obraćaju na kožu lica.

njega vrata.jpg

Ovo se odnosi na odabir kozmetičkih proizvoda za čišćenje, hidrataciju, anti-ejdž proizvode, kao i na korišćenje kvalitetne šminke, kako bi koža što duže zadržala svoj mladalački izgled.

A šta se dešava sa kožom vrata? Na nju nekako uvijek zaboravimo, i posvećujemo joj daleko manju pažnju, zanemarujući činjenicu da se upravo na vratu i pojavljuju prvi znaci starenja - koža gubi svoju elastičnost, a bore postaju i te kako vidljive.

Zato je važno da na vrijeme krenete sa adekvatnom njegom kada je koža u predjelu vrata u pitanju.

U nastavku saznajtekako da njegujete kožu vrata i spriječite starenje. 

Nije malo toga što možete preduzeti kako bi vaša koža vrata bila zategnuta i što duže zadržala svoj mladalački izgled. Za početak, osvrnimo se na to kako treba da izgleda redovna rutina njege.

1. Na prvom mjestu je hidratacija. Baš kao što je koži lica neophodna konstantna vlažnost, ništa manje ona nije potrebna ni koži vrata, kao i dekoltea.

Možete u tu svrhu koristiti kremu koju koristite i za njegu lica, ili pak odabrati neki od kozmetičkih proizvoda koji su specijalizovani za ovu namjenu. Važno je da kožu vrata hidrirate dva puta dnevno - ujutru poslije tuširanja ili umivanja i uveče pred spavanje.

Takođe u svoju rutinu njege možete ubaciti i neke od prirodnih maski za hidrataciju

2. Druga stavka koja se u načelu redovno primjenjuje kada je koža lica u pitanju, a podjednako je važna i za njegu kože vrata jeste piling. Piling služi kako bi uklonio mrtve ćelije nataložene na površini kože, te na taj način podstakao generisanje novih, što je od ključne važnosti u pogledu prevetnive od pojave bora i gubitka elastičnosti.

Ovaj tretman ograničite na dva puta nedjeljno, kako kožu ne biste isušili, a dermatolozi savjetuju da je najbolje da koristite one pilinge koji su specijalno namienjeni ovoj regiji.

3. Takođe, kada su rituali čišćenja lica u pitanju, važno je da očistite i kožu vrata, posebno jer se u tom dijelu pojačano znojimo, te se nakuplja prljavština i znoj.

A osim redovne rutine njege, treba da obratite pažnju i na neke od vaših svakodnevnih navika, koje mogu uticati na vidljivost bora u ovom dijelu: 

1. Obratite pažnju na pravilno držanje, jer savijanje vrata, naročito ako radite za računarom, ili kad koristite mobilne telefone, imaju izrazito loš uticaj na kožu, i bukvalno jako brzo mogu dovesti do useklina u vratu, odnosno do pojave bora u onom dijelu gde se vrat savija.

2. Zatim, vježbajte vrat! Možda će vam djelovati smiješno, ali ova metoda je djelotvorna. Podignite glavu skroz nagore, kao da hoćete da poljubite plafon, čime se izdužuje i zateže koža u ovom dijelu.

3. Nemojte pretjerivati sa upotrebom parfema u području vrata, jer su u njemu sadržani alkohol i druge supstance koje isušuju vašu kožu, to jest čine kožu vrata manje elastičnom.

Ukoliko budete obraćali pažnju na sve ove stavke, sigurno ćete doprinijeti tome da vaša koža vrata bude zateguta, i da što duže zadrži mladalački izgled.