Svakodnevno tuširanje je nešto što svako od nas praktikuje kao dio redovne higijene, pa je, recimo, savršen kraj napornog dana svakako topla kupka, koja će nam pomoći da se opustimo, a savršen početak novog - jutro koje započinjemo tuširanjem.

tusiranje

Ipak, za našu kožu posljedice mogu biti i drugačije, pa često uslijed pretjeranog praktikovanja toplih kupki i tuša, koža tijela postaje prekomjerno isušena, što dalje prouzrokuje sklonost različitim iritacijama. Bitno je da povedete računa kako do toga ne bi došlo.

U nastavku saznajte kako da izbjegnete isušivanje kože tokom tuširanja.

Dehidrirana koža sklona je perutanju, crvenilu, svrabu, osipu, pa i pojavi bubuljica. Jedan od faktora koji može dovesti do ovakvih ispoljavanja jeste i prekomjerno izlaganje kože tijela vodi, odnosno tuširanje.

Pažljivo birajte kozmetičke preparate za tuširanje

Ono što svakako ima direktan uticaj na vašu kožu jesu proizvodi namijenjeni njezi tijela, u ovom slučaju razni preparati za tuširanje i kupanje.

Savjetujemo vam da uvijek birate one koji ne sadrže jake hemijske elemente poput sulfata, to jest da vaša opcija budu uvijek oni proizvodi na kojima stoji oznaka "sulfate-free" i da su namijenjeni nježnoj i osjetljivoj koži.

Smanjite temperaturu vode

Ukoliko imate naviku da se tuširate više vrućom nego mlakom vodom, znajte da tako sigurno štetite svojoj koži, pogoto ako primjetite da vam se koža nakon kupanja crveni.

Tako će zasigurno doći do njenog isušivanja, a vruća voda takođe utiče i na širenje kapilara, što nikako nije preporučljivo.

Savjet je da tokom kupanja ili tuširanja vodu podesite tako da bude mlaka. Takođe, pošto su vlažnost i para pogodni za širenje i čišćenje pora, predlažemo da prije nego što uđete u kadu ili tuš kabinu pustite toplu vodu, ali čim otpočnete sa kupanjem, podesite temperaturu vode tako da bude mlaka.

Polako sa korišćenjem sunđera za kupanje

Kupanje uz korišćenje sunđera za pranje kože tijela i čišćenje od prljavštine nakupljene u njenim porama jeste korisno, ali ovakvu praksu treba ograničiti na jedanput nedjeljno.

U suprotnom, ukoliko češće praktikujete ovakav tretman, uklonićete i zaštitini sloj kože tijela, a ne samo mrtve ćelije, pa će gotovo izvjesno doći do pojave crvenila, iritacija i svraba.

Tuširajte se uveče

Postoje različite teorije o tome da li je više preporučljivo jutarnje ili večernje tuširanje, ali ako stvari sagledavamo sa ovog aspekta, i znajući da se ćelije kože tokom noći regenerišu, predlažemo da češće praktikujete večernju varijantu, naročito tokom hladnih mjeseci kada je vazduh oštar i suv.