Uprkos redovnoj i adekvatnoj higijeni kada je njega tijela u pitanju, kao i upotrebi adekvatnih kozmetičkih proizvoda, mnogi se nerijetko suočavaju sa problemom neprijatnih mirisa.

neprijatan miris tijela

Postoje brojni faktori koji na to mogu uticati i koji podstiču lučenje lojnih žlijezda, a vrsta hrane koju svakodnevno unosimo u naš organizam je svakako jedan od njih.

U nastavku saznajte koje namirnice treba da izbjegavate kako biste riješili problem sa neprijatnim mirisima.

Paradajz

Određena naučna istraživanja su dovela u vezu pojačanu konzumaciju paradajza u ishranu i prekomjerno znojenje, i to zbog velikih količina terena i karotenoida u njima. Naravno, to ne znači da treba da ga izbacite u potpunosti, već da budete umjereni kada je paradajz u pitanju.

Mliječni proizvodi

Interesantno je da su gotovo svi stanovnici Južne Azije intolerantni na laktozu,usljed nedostatka enzima koji je zaslužan za varenje mliječnih proizvoda.

Ipak, nisu usamljeni ovakvi primjeri ni u ostalim dijelovima svijeta, i opšte je poznato da njihova velika zastupljenost u ishrani vodi ka otežanom varenju, problemu sa gasovima, pa samim tim i sa neprijatnim mirirsima.

Takođe se u ovim situacijama osjeća i neprijatan miris tijela, odnosno znoja koji podsjeća na miris kupusa. Ukoliko ste primjetili da imate ovakve simptome, preporuka je da izbacite mliječne proizvode iz ishrane.

Riba

Poznato je da se riba preporučuje kao dio redovne ishrane, kao i da je bogata vitaminom A. Ona takođe obiluje i holinom, supstancom koja je kod pojedinih ljudi prirodno povišena, pa u takvim situacijama prisustvo ribe u ishrani može prouzrokovati problem sa neprijatnim mirisima, koji se u određenim situacijama tretira i lijekovima.

Brokoli, karfiol, kupus pripadaju istoj porodici povrća, koju karakeriše velika koncetracija sumpora, što uvijek vodi ka problemu sa neprijatnim mirisima kada je prekomjerno znojenje u pitanju, kao i gasovi u slučaju otežanog varenja. Naravno, ne treba da ih izbacite iz ishrane, jer su bogati vlaknima i vitaminima, ali ipak ograničite njihovu upotrebu.

Žitarice, lješnik i ostali orašasti plodovi

Zbog visokog sadržaja vlakana se definitivno preporučuju kao dio redovne ishrane, ali takođe prouzrokuju i pojavu gasova. Kako biste izbjegli ovaj neprijatan problem, a nastavili sa njihovom konzumacijom, preporuka je da pijete što više vode, koja anulira prisustvo karbon dioksida i hidrogena.

Crni i bijeli luk

Opšte je poznato da je luk neprijatelj broj jedan kada su neprijatni mirisi tijela, kao i zadah iz usta u pitanju. Iako je ovo namirnica nezaobilazna u pripremi brojnih ukusnih jela, ne treba da pretjerujete sa njegovom upotrebom.

Crveno meso

Preporučuje se onima koji su malokrvni, zbog visokog sadržaja gvožđa, ali je sa druge strane teško za varenje, pa prouzrokuje prekomjerno znojenje i pojačane mirise tijela.

Alkohol

Opšte je poznato da zadah onih koji su konzumirali alkoholna pića nije nimalo prijatan. Štaviše, do toga dolazi zato što jetra nije sposobna da procesuira tu količinu tečnosti, pa ona odlazi u krvotok, a direktna posljedica toga je da se osoba koja je pod dejstvom alkohola izrazito osjeća na isti.

Čaj i kafa

Crni čaj i kafa su posebno specifični po tome što isušuju usta, a u takvim uslovima, kada nedostaje vlažnosti i pljuvačke, bakterije se znatno brže razmnožavaju, što rezultira neprijanim zadahom. Mnogo bolja opcija je zeleni čaj, koji ima antibakterijsko dejstvo.

Mahunarke

Mahunarke su vjerovatno prve na listi namirnica koje prouzrokuju nadimanje i problem sa gasovima. Ipak, ne treba da ih izbacite iz ishrane, jer su bogate vitaminima, fluorom, gvožđem, a kako biste predupredili neželjene posljedice, natopite ih u vodu osam sati prije upotrebe odnosno pripreme.

Pušenje

Duvanski dim ne samo da šteti cjelokupnom zdravlju i organizmu, već čini i da se cijelo tijelo osjeća na nikotin, koji preko pluća dospijeva do krvotoka i do svih pora. Takođe, pušači se znoje znatno više u odnosu na ostale.

Sigurni smo da će vam prethodna saznanja i sugestije pomoći da se izborite sa problemom neprijatnih mirisa.