Već smo pri kraju ljeta i vjerujemo da su se mnogi od vas vratili sa godišnjih odmora. Jedino šta vas na ljetovanje podsjeća jeste preplanuo ten i divne morske fotografije.

preplanuo ten

Fotografije neće izblijediti, ali ten ubrzo hoće... Osim ako se ne poslužete nekim savjetima i trikovima da produžite njegov vijek trajanja.

Naravno, ne možete zaustaviti proces gubitka boje, jer je odumiranje površinskih ćelija kože i stvaranje novih prirodan proces.

Prije ili kasnije boja vaše kože će izblijediti, ali ono što vi možete da uradite jeste da to usporite. A evo i kako!

1. Hidratacija - Ono što je ključno za duži vijek ćelija kože je dovoljna hidratacija. Kako bi vaš preplanuo ten duže trajao neophodno je da unosite dovoljno tečnosti (voda, čajevi, sokovi bez šećera) u organizam.

2. Njega - Od izuzetne važnosti jeste njega kože. Da bi ostala hidrirana i nježna neophodno je da nakon svakog tuširanja namažete tijelo losionom ili mlijekom. To će očuvati vlažnost kože i spriječiti njeno sušenje koje dovodi do perutanja i bržeg gubitka preplanulog tena.

3. Smanjite temperaturu vode - Vruća voda isušuje kožu, čak i ako je nakon tuširanja odmah namažete losionom velike su šanse da će doći do perutanja. Smanjite temperaturu vode dok se tuširate - to je zdravije i za cirkulaciju i pospješuje smanjenje celulita.

4. Nježan peškir - Kako biste u što manjoj mjeri skinule površinski sloj preplanule kože, brišite tijelo mekanim peškirima. Trudite se da vlagu skidate tapkajući, a ne trljajući. Najbolje bi bilo ukoliko ste u mogućnosti da ostavite da koža upije vlagu. Tako ćete joj dati dodatnu dozu hidratacije.

5. "Varajte" - Ukoliko primjetite da vam koža blijedi možete koristiti mlijeko za samopotamnjivanje i na taj način produžiti vijek preplanule boje. Prije nego što kupite neki proizvod dobro se raspitajte i ne štedite novac na neki kvalitetniji, kako ne bi došlo do ružnih fleka i neujednačene boje na tijelu.

6. Izbjegavajte depilaciju voskom - Jasno nam je da morate redovno da uklanjate dlačice sa tijela tokom ljetnog perioda, ali treba da znate da osim dlačica vosak skida i tanki površinski sloj kože i tako uklanja preplanulu boju vašeg tena. Umjesto voska koristite pjenu za brijanje i brijač ili aparat za depilaciju.

Ako tek idete na odmor možete dosta da doprinesete kasnijem trajanju boje na koži.

1. Piling - Piling prije sunčanja je ključan. On će skinuti sloj mrtvih ćelija sa površine, tako da će samo zdrava, mlada koža biti izložena suncu, pa će i boja duže trajati.

2. Zaštita od sunca je ključna. Osim što vas štiti od negativnog UV zračenja ove kreme i hidriraju kožu tokom samog izlaganja suncu i štite je od isušivanja i perutanja.

3. Ishrana - Neophodno je da se pridržavate režima ishrane koji obiluje beta karotenom koji poboljšava prirodnu odbranu kože od sunca - pigment!