Trudnoću zovu "blaženo stanje", ali zbog drugačijeg hormonskog statusa, promjene u kilaži i nivou vode unutar oraganizma mogu se javiti i neke neželjene pojave.

trudnica

Žene u trudnoći ne treba da se plaše svakodnevne njege i svakako ne treba da je zapostave, već samo da je prilagode svom novom stanju. Prvo provjerite da li možete da koristite proizvode koje već imate. Neki od njih zbog svojih sastojaka nisu pogodni za trudnice. Ako niste sigurni da li su ili nisu sigurni bolje bi bilo da ih ne koristite.

Njega lica

Dermatolozi preporučuju da počnete s blagim sredstvom za čišćenje kože i naglašavaju da je najbolje da koristite prirodne preparate na bazi glicerina. Nakon toga nanesite biljni tonik, pa u tankom sloju hidrantni krem u zavisnosti od tipa vaše kože.

Usljed disbalansa hormona, mijenja se i vaša koža:

• Ukoliko ste prije trudnoće imali suvu kožu, u trudnoći će ona postati suvlja i osjetljivija - prijaće joj blagi gel za umivanje i hidratantno mlijeko ili losion za skidanje šminke. Nemojte da se umivate češće od dva puta dnevno, jer to dodatno isušuje kožu. Kožu lica i vrata treba svakodnevno čistiti blagim bezalkoholnim biljnim losionom.

• Ukoliko ste prije trudnoće imali masnu kožu, u toku trudnoće ona postaje još masnija.

Pri odabiru kreme za lice i mlijeka za tijelo, obratite pažnju na zaštitni faktor od sunca, trebalo bi da bude iznad 15.

Nekim ženama trudnoća reguliše problem koje imaju sa aknama, a nekima ga napravi. Prilikom trudnoće budite obazrivi sa upotrebom proizvoda na bazi salicilne kiseline. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa ljekarom koji su proizvodi i tretmani za vas dozvoljeni.

Promjena boje kože na nekim dijelovima – melasma, česta je pojava kod trudnih žena. Estrogen i progesteron stimulišu kožu da pravi više melanina kada je izložena suncu, pa se mogu javiti braon fleke. Promjene često nestanu same od sebe poslije porođaja, ali je važno da koristite zaštitini faktor i da se klonite sunca u kritičnim periodima dana. Upotreba krema za lice u toku trudnoće sa visokim zaštitnim faktorom je neophodna (najmanje SPF 15) posebno u toku sunčanih dana kada SPF faktor treba da bude što veći. Ove fleke nestaju obično tri mjeseca nakon porođaja.

Djelimično ih možete korigovati primjenom dekorativnog pudera. Ali, birajte šminku i preparate za njegu lica na kojima piše da ne zapušavaju pore. Puder i podloga za lice ne treba da budu masni.

Njega tijela

Preporučuje se svakodnevno tuširanje uz primjenu sredstava za kupanje koja ne isušuju i ne odmašćuju kožu i čija pH vrijednost približno odgovara pH vrijednosti kože (5,5). Nakon tuširanja, na čistu i suvu kožu nanesite mlijeko ili losion za tijelo koji odgovara tipu vaše kože.

Za njegu intimnih dijelova tijela potrebno je da koristite sredstva koja neće izmijeniti normalnu pH vrijednost vaginalnog sekreta (3,5-4,5). To su sapuni ili gelovi bazirani na prirodnim supstancama čija je pH vrijednost približna pH vrijednosti intimnih dijelova tijela.

Pojavu pojačanog znojenja možete regulisati primjenom blagog pudera na mjestima pojačanog znojenja.

Ne zadržavajte se dugo u kadi i ne koristite vruću vodu. Izbjegavajte kupke i agresivne sapune da ne isušite kožu. Jednom nedjeljno uradite piling tijela. Ulje je izvrsna hrana za kožu trudnice, a ako ga nanesete neposredno poslije kupanja na još vlažnu kožu, sačuvaće više vlage i izbjeći peckanje i svrab do koga može doći zbog istezanja kože.

Prevencija strija

Relativan uspjeh u liječenju može da se postigne kod "svježih" strija ružičaste boje. Za "stare" strije, bijele boje, nažalost nema uspješnog lijeka.

Kožu svakako možete pripremiti za pojačano istezanje i na taj način bar u nekoj mjeri ublažiti pojavu strija. Svakodnevno je nahranite odgovarajućim sredstvima koja joj daju neophodnu vlažnost i elastičnost i koja su bogata vitaminima E.

Poslije trećeg mjeseca trudnoće dozvoljeno je korišćenje preparata obogaćenih vitaminom A. Tako pripremljena koža ima mnogo manji rizik za nastanak strija. Da biste spriječili pojavu strija treba da počnete svakodnevno da koristite preparat za njihovu prevenciju, počev od kraja prvog tromjesečja trudnoće. Neophodna je redovna primjena izabranog preparata (dva puta dnevno). Možete koristiti i samo bademovo ili maslinovo ulje. Preporučuje se da sa primjenom preparata za prevenciju strija nastavite do drugog mjeseca poslije porođaja.

Treba naglasiti da veliku ulogu u nastanku strija ima genetska predispozicija i to koliko ćete dobiti na težini u toku trudnoće, pa je najbolja preventiva zapravo kontrola težine. Ne preporučuje se više od 10 do 12 kilograma za devet mjeseci.

Linea nigra perdstavlja tamnu liniju na stomaku koja se proteže od pupka do pubične kosti i javlja se u drugom trimestru. Pojava ove promjene je hormonske prirode, jer pod uticajem estrogena dolazi do pojačanog lučenja melanina (tamni pigment), koji određuje boju vaše kože i koliko ćete pocrniti na suncu i štiti kožu od UV zraka. Ova promjena nestaje nekoliko nedjelja nakon porođaja, a u slučaju da ostane upotreba pilinga će biti dovoljna da se ova hiperpigmentacija ukloni.

Njega nogu

Uz savjetovanje sa vašim ljekarom treba da se opredjelite za blagu fizičku aktivnost: vježbe, šetnja ili plivanje. Na taj način se poboljšava cirkulacija krvi. Nanošenjem blagog biljnog gela ili kreme na kožu nogu od stopala ka naviše, poboljšava se mikrocirkulacija, smanjuje se povećana popustljivost kapilara i ubrzava nestanak otoka nogu. Ono što još može biti od koristi je blaga masaža stopala, jer se time smanjuje osjećaj težine u nogama i poboljšava se sama limfna drenaža.

Njega kose

Koristite biljne boje za kosu. Sjajna i njegovana kosa preduslov je za lijep i uredan izgled. Nažalost, većina farbi sadrži supstance koje oštećuju folikul i dlaku, dovode do opadanja kose, alergijskih reakcija, ekcema i drugih neželjenih posljedica. Za vrijeme farbanja dio sastojaka farbe resorbuje se kroz kožu glave i djeluje na čitav organizam. Zahvaljujući velikom izboru prirodnih farbi za kosu sa biljnim ekstraktima koji njeguju vlasi sada možete za samo 15 minuta potpuno bezbjedno da pružite svojoj kosi ujednačenu boju koja je dugotrajna i odlično prekriva sijede vlasi.

Na cjelokupno stanje organizma, pa tako i kože utiče ishrana i zato je izuzetno važno da se tokom trudnoće pridržavajte pravilne ishrane. To je osnovno pravilo jer je dobro kako za vašu kožu, tako i za bebu. Unos potrebnih hranljivih materija i vitamina je broj jedan na listi prioriteta.

Isto tako i voda u velikim količinama je pod moranje u "blaženom stanju". Unos vode koži obezbjeđuje neophodnu vlažnost i pročišćava je. Stoga, za dobrobit cijelog organizma, pa i kože, pijte što više čaša vode dnevno. Nemojte da prođete pored česme, a da ne počastite i vas i bebu u stomaku ovom neophodnom tečnošću.

VAŽNO JE DA ZNATE - Sastojci krema preko kože mogu dospjeti u krvotok. Tokom trudnoće budite veoma obazrivi. Tokom trudnoće za lečenje akni ne koristite lijekove na bazi retinola. Izbegavajte sve preparate s kortizonom i hidrokortizonom i sve ostale terapijske kreme i lijekove koje nije odobrio vaš ljekar.