Jedan od najvećih ženskih problema sa kojim vječito vodimo borbu je celulit.

celulit

To je deformitet izražen kod žena gdje zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože vezivno tkivo slabi i stvaraju se grudvice koje podsjećaju na pomorandžinu koru.

Celulit nastaje usljed vise faktora kao sto su nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, hormonski disbalans, pušenje, stres… Treba ga shvatiti ozbiljno jer može da dovede do ozbiljnih problema sa cirkulacijom i zglobovima.

Teško se iskorijenjuje jer iziskuje dugotrajni tretman koji zahtijeva promjenu načina života. Pored raznih anticelulit krema, masaža i vježbi neophodno je promijeniti i način ishrane.

Anita Alterov - nutricionista, u tekstu koji slijedi daje korisne savjete i preporuke kada je u pitanju ishrana kao vid borbe sa celulitom.

Potrebno je obezbijediti što veći unos tečnosti, prije svega vode, zatim čajeva, prirodno cijeđenih sokova, čorbica. Dnevne potrebe za tečnošću su oko 2 -2,5l, od toga vode najmanje 1,5l što bi bilo nekih 8 čaša, a ostalo se unosi kroz drugu hranu (najviše voće i povrće).

Od čajeva treba uzimati one koji ubrzavaju cirkulaciju i vrše detoksikaciju organizma kao što su kopriva, maslačak, breza, zeleni čaj, đumbir. Preporučuju se dvije do tri šolje dnevno, jer su ovi čajevi i diuretici, pa mogu zajedno sa vodom da izbace i veću količinu minerala iz organizma.

Što se tiče hrane, razvrstaćemo po grupama namirnica one koje se preporučuju:

1. Žitarice - integralne žitarice, raž, ječam, ovas, pirinač - bogate su biljnim vlaknima koja su rastvorljiva i u crijevima stvaraju gel koji skuplja i izbacuje toksine

2. Mlijeko i mliječni proizvodi - jogurt, kiselo mlijeko, mladi sir sa manjim procentom masnoće - moramo voditi računa i o količini masti koje unosimo.

3. Meso, riba, jaja - birati posnija mesa - piletinu, junetinu, ribu bez kožice. Jaja, tj.bjelance ima dosta proteina i malo kalorija, a žumance je bogato vitaminima A, D, E i B12.

4. Masti i ulja - hladno cijeđena ulja - maslinovo, laneno, susamovo - imaju dosta vitamina A i E.

5. Povrće - sve vrste povrća u vidu svježih salata ili cijeđenih sokova, kratko bareno - obiluje vitaminima, mineralima, antioksidantima i vodom.

6. Voće - Isto kao i povrće bogato je vitaminima i mineralima, antioksidantima. Izdvaja se nekoliko vrsta voća kao sto su:

Citrusi: limun, narandža, grejp - zbog vitamina C.

Banane - bogate su kalijumom koji poboljšava protok krvi u tijelu, čime se ono oslobađa toksina koji su odgovorni za stvaranje celulita.

Borovnice - odlične su za kožu i krvne sudove, treba ih uzimati nekoliko puta nedjeljno umjesto slatkiša.

Jabuke i kruške - bogate su pektinima koji pomaže u izbacivanju toksina.

IZBJEGAVATI - masnu i začinjenu hranu, slatkiše, bijeli hleb, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pića, konzervisanu hranu, ograničiti unos soli na 2-5g/dan zbog zadržavanja vode.

Uz ovaj način ishrane je potrebna i fizička aktivnost i masaže biljnim preparatima, kremama ili uljima.

Anticelulit dijeta - Predlažemo vam jednodnevni jelovnik anticelulit dijete, uz napomenu da ovo nije restriktivna dijeta. Treba odabrati dijetu čija energetska vrijednost odgovara potrebama organizma, voditi računa o vrsti namirnica i načinu pripremanja hrane, jer cilj dijete jeste da se organizam oslobodi toksina.

Dnevni meni:

Doručak - ovsena kaša sa borovnicama (ovsene pahuljice, biljno mlijeko, pirinčano ili sojino, borovnice, kašičica maltexa ili meda).

Užina - voćna salata sa cimetom (pola banane, jabuka, kruška, kolut ananansa, kašika badema, pola kašičice cimeta).

Ručak - pirinčani rezanci sa povrćem i piletinom (50g rezanaca obariti, posebno propržiti na maslinovom ulju bijeli i crni luk, piletinu, šargarepu i tikvice oko pet minuta i preliti rezance). Začiniti soja sosom.

Užina - salata od povrća sa mladim sirom (paradajz, krastavci, paprika, mladi sir, laneno ulje, limunov sok), kriška integralnog hljeba.

Večera - pečena pastrmka u foliji, salata od brokolija (obariti brokoli u slanoj vodi pet minuta, ocijediti, nasjeckati bijeli luk i preliti jogurtom) i 1-2 kriške integralnog hljeba.