OVO KRIJU OD NAS Izvodi iz nepoznate istorije Trebinja

Autor: Redakcija i saradnici Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 01. 10. 2015. - 9:05h

Srbi su veoma nemarni prema svom istorijskom nasljeđu, što im je nanijelo velike štete i u prošlosti i u sadašnjosti. Dozvolili su da im drugi narodi, prema njima uglavnom neprijateljski nastrojeni kroje istoriju.

Trebinje grad

Sredinom XX vijeka, u stručnoj jav­nosti Amerike pojavio se pojam “for­bidden archeology” (zabranjena ar­he­o­logija) koji je označavao sva ona istraživanja potvrđena novim naučnim metodama čiji se re­zul­ta­ti nisu uklapali u tadašnje zvanične stavove nauke.

Ova vrsta znanja objašnjavana je na vi­še načina: ličnim in­teresima, konzervativnom pri­ro­dom ljudskog uma, ali i geo­stra­teš­kim i političkim potrebama ve­likih sila.

Problem je i u nama, našoj vlasti, našoj samoproklamovanoj eliti. Ne odgovara im da Srbi imaju samosvjest da su svoji na svojemu, oduvijek, da imaju istorijsko pravo staro hiljadama godina, da imaju otadžbinu, zemlju otaca, a ne domovinu gdje slučajno žive kao Hrvati ili Amerikanci, ili kao neka britanska, njemačka ili francuska nacija, obrazovana, kako kažu, u XVIII–XIX vijeku.

Neki naši istoričari kao da imaju ugrađen čip koji im nalaže da Srbe prikažu što zaostalijim i beznačajnim narodom, istorijski što mlađim.

S tim u vezi, do danas niko nije napisao pravu istoriju Trebinja. Trebinjci su pisali knjige o mnogim ’selima i događajima’ iz istorije Trebinja, ali se ne mogu naći knjige koje iznose istoriju našeg grada prije Nemanjića.

Trebinjski “istoričari” ili nisu bili zainteresovani za svoj grad i njegovu pravu istoriju, ili nisu smjeli da se suprotstave “profesorima” od kojih su učili, plašeći se da ne budu ismijani.

Pored “čuvenog” hercegovačkog istoričara Vladimira Ćorovića ostali su, što se istorije tiče, ćoravi.

To “znanje” prenijelo se i na današnje turističke radnike koji za svoj grad tvrde da se prvi put pominje u X v.n.e. Time čine veliku štetu svom gradu. Što je grad stariji i ima burnu istoriju, interesantniji je za turiste.

Utisak je da se trebinjski istoričari i turistički radnici stide da istaknu bitne činjenice naše najstarije istorije.

Osnovne činjenice za koje i danas “istoričari” tvrde da su puka laž, zapravo su osnova papske berlinske škole. O svakom u navodu ispod, može se napisati zaseban članak, posebno ako se uzme u obzir bogata pisana riječ.

Pa da počnemo…

Od pamtivijeka Trebinje i okolinu, kao i cijeli Helm (Balkan) naseljavaju Srbi. Ovo potvrđuju najnovija antropološka, genetska, arheološka, lingvistička i istraživanja iz mnogih drugih oblasti. Današnji “istoričari” su ostali ušančeni u znanje koje su stekli, prije svega učeni u duhu Germanske istorijske škole koja je pod uticajem Vatikana. To je kao da i danas tvrde da je zemlja ravna ploča. O ovome se može napisati zaseban članak sa velikim brojem činjenica, što ćemo i učiniti u narednom periodu.

Takođe, trebinjska oblast naseljena je još u kasnom neolitu. O ovome svjedoče grobnice, mogile i humci, koje se nalaze u okolini sela Mosko. Mogile su grobnice u kojima je položen pepeo spaljenih pokojnika i u kojima se ne nalazi ništa drugo. Humci su grobnice u kojima se nalaze kosturi preminulih i u kojima  ima bronzanih predmeta iz tog perioda. U okolimi Moska, prema dostupnim izvorima, ima ih oko 200.

Upravo ovaj broj svjedoči o, za to vrijeme, velikom naseljenošću cijele regije.

Svemu ovome treba dodati i selo Orašje u Zupcima, koje krije mnogobrojne dokaze o naseljima formiranim u najstarijim epohama. Iznad ovog sela se uzdiže praistorijska gradina koja nije dovoljno istražena, a koja, kako se pretpostavlja, potiče iz bronzanog perioda.

Nalaze iz istog perioda nalazimo kod Šiševca i na Neslan vrhu. I da ne dužimo. Preporuka je da pročitate knjigu dr Aleksandra Ratkovića – “Arheološka nalazišta na Zupcima i njihovo okruženje”.

Na veliku žalost, svi ovi nalazi nisu datovani, iako je u današnje vrijeme to lako izvodljivo. I to datovanje imalo bi veliki značaj za Trebinje i Trebinjce, jer bi to značilo i istraživanje istaknutog područja.

Ipak, moramo naglasiti da, ako uzimamo u obzir Srpsku autohtonističku školu, a uzimamo, u knjizi dr Ratkovića smatramo jedino netačnim podatak o pominjanju Ilira – nepostojećeg naroda, umjesto Srba.

Da bismo shvatili ko su Iliri donosimo vam i kratko objašenje.

Jedno srpsko pleme sa predjela između rijeka Vojuše i Maće zvalo se Ilirima ili tačnije rečeno: Grci su ih zvali Ilirima. Kako je to pleme iz Jadranske Srbije bilo najbolje poznato Grcima, oni su po njemu i sva druga srpska plemena zapadno od njega nazivali Ilirima. Njihov vođa ili kralj zvao se Ilije (vjerovatno Ilija) i po njemu pleme, a zatim i sve stanovništvo Balkana dobi naziv Iliri.

Ipak, kod ljudi često dolazi i naziv Dalmati!? A ono je, takođe, naziv za Srbe.

Ime Dalmati, i po njemu ime Dalmacija, nije ime nekog posebnog naroda. To je ime nastalo po tvrđavi Dalmi, koja je bila sjedište jednog saveza srpskih plemena u borbi protiv Rimljana. Tvrđava Dalma se nalazila desno od izvora rijeke Neretve, iznad Nevesinja. Plemena Dalmskog Saveza Rimljani su nazivali –Dalmatima.

Ali da se vratimo glavnoj temi ovog teksta – istorijskom značaju Trebinja.

Trebinje se prvi put pominje i stupa na svjetsku pozornicu u I vijeku nove ere. Tada u Trebinje dolazi Sveti apostol Pavle. Koliko se u Trebinju i okolini tačno zadržao nije poznato, ali samim boravkom je grad uveo na velika vrata u spisak svjetske hrišćanske baštine.

Pored Svetog Pavla u Trebinju je kraće vrijeme boravio i Sveti Petar, kao i apostoli Jakov i Luka.

Sveti Pavle je krijući se od Neronovog bijesa boravio u pećini u današnjem Dživaru, koja nosi njegovo ime. Boraveći u Trebinju pokrštavao je narod, prevodeći ga u hrišćanstvo. Potapanjem sljedbenika u Trebišnjicu učinio ju je svetom rijekom. O boravku sv. Pavla svjedoči i apostol Epifanije.

Manastir Svetog Petra i Pavla u Dživaru kod Trebinja, za koji se smatra da je izgrađen u IV vijeku nove ere, dugo godina je bio sjedište episkopije. Takođe, veliki broj manastira i crkava iz najranijih perioda hrišćanstva govore o Trebinju kao značajnom hrišćanskom sjedištu – Trebinje i hrišćanstvo – Trebišnjica je sveta rijeka.

S druge strane, na samom početku nove ere u Trebinju i okolini izbija veliki ustanak protiv rimske imperije, a Srbi su se u devetoj godini n.e. izborili i dobili pravo rimskih građana.

Još jedan podatak je značajan za Trebinje iz vremena vladavine rimske imperije – postoje ozbiljne indicije da je rimski car Licinije (308-324) rođen u okolini Trebinja, to jest u Popovom polju. Čak u mnogim starim rodoslovima se Licinije pominje kao predak loze Nemanjića, o čemu ćemo, takođe, u narednom periodu pisati detaljnije.

O istorijskom značaju Trebinja govori i naselje Gradina, gdje se prema nekim navodima nalazilo naselje pod rimskim imenom Adzizium. Rimljani su ovo naselje uobičajeno nazivali Urbs Opima – bogata varoš.

Važno je istaći da je isprva Trebinje bilo mjesto jedne župe, koja se vremenom razvila i preobrazila u trebinjsku oblast, koju su činile sljedeće župe: Konavle, Žironvnicu (dubrovačka Župa), Risan, Kruševicu, Dračevicu, Vrsinje (Zupci), Vrm (Korjenići), Gasko, Rudine, Ljubomir, Fatnicu, Pivu, Komamicu, Lug i Popovo.

Granica Trebinjske oblasti išla je otprilike ovako: južno od Risna na sjeveroistok na Ledenice – Grahovo, pa iza Pustog Lisca na Riđane hvatajući Nikšić sa njegovim poljem i brdom Budošom. Granica dalje ‘skreće’među put Javorja i nastavlja sjeveroistočno na Taru, pa na njen sastav sa Pivom i dalje Sutjeskom do izvora Neretve. Od izvora Neretve ide granica gorskim kosama iznad Ljubinja na Popovo polje i nastavlja njegovim istočnim dijelom, skrećući na Rijeku ili Omblu i dopire do samog Boninova. Odmah niže Dubrovnika granica nastavlja morskom obalom do Risna i Boke Kotorske.

Istorijski značaj Trebinja ogleda se i u činjenici da je u njemu bila srpska kraljevska prestonica, o čemu je TrebinjeLive detaljno pisao početkom ove godine – Trebinje je bilo srpska kraljevska prestonica – Ko je sve stolovao u Trebinju? i U Trebinju stolovala još dva kralja.

Važno je istaći da je Trebinjska oblast djedovina Svetog Save, a dosadašnja pisanja uglavnom su bila štura. Takođe, za istu oblast vezuje se i djed Svetog Save – Desa (!?), koji je prema navodima istoričara Srpske autohtonističke škole sahranjen u Manastiru Svetog Petra i Pavla u Dživaru.

Ovo su samo dijelovi izvoda iz skrivene i nepoznate istorije Trebinja. Temu ostavljamo otvorenom, pozivajući čitaoce da iznesu svoj komentar i zdravu kritiku, jer se o nastanku Trebinja, njegovim prvim stanovnicima i porijeklu samog naziva imena grada treba utvrditi prava istina.

/nastaviće se/

TAGOVI:

Komentari

Odlično. Jedva čekam nastavke. Čitaju li ovo trebinjski istoričari i turistički radnici. Baš bih volio da se oglase.

Odgovori

Pouzdano znam da turistički neradnici ovo čitaju. Oni ne znaju ni o turizmu a kamoli o istoriji.

Odgovori

Ako je na Lepenskom viru i na drugim likacijama sirom Srbije a i Evrope pronadjeno mnogo dokaza o najstarijem pismu cirilici, ako su pronadjeni srbski simboli i nazivi, ako su pronadjeni konkretni zapisi i dokazi o srbskom porijeklu i nasledju, zasto onda to negirati ? Zasto misliti da su Grci, koji su se doselili negdje oko VIII v.s.e. sa africkih prostora medju nase pretke i preuzeli i sebi prilagodili nase pismo i religiju, da su oni u pravu a mi ne ? Rimljani ciji grad Rim podigose Etrurci koji pisase cirilicom i govorise srbskim jezikom, dolaskom nekih sa juga, nastavise sa preuzimanjem i prilagodjavanjem svojim potrebama nase religije… zasto u ruskim skolama uce zvanicnu istoriju, da su Rusi Srbi koji su dosli sa Balkana na te prostore i naselili se sve do sibira … zasto nestaju svi arheoloski dokazi vezani za to, i zasto se kopa samo tamo gdje su sigurni da nece naci nista od toga , ili ako znaju onda se kopa samo do rimskih temelja i tu je stop … Znate, ne kazem da je deretic 100% u pravu, ali da nesto ima i da se nesto kobno desava milenijumima, onda je to svakako sigurno, pogotovo znajuci da nam se o dobu pre Nemanjica istorija naopako prekraja. Treba se zapitati, a onda kada se zapitamo polako počinju da nam se otkrivaju razne stvari, polako ali sigurno …
Hvala na ovakvim člancima.

Odgovori

‘’Utisak je da se trebinjski istoričari i turistički radnici stide da istaknu bitne činjenice naše najstarije istorije.’’
Прво. Није их брига и истина их не интересује, јер они гледају само свој уски лични интерес и како да добију плате, а да што мање раде.
Друго. Нису они на тим “положајима“ по интелектуалној способности него по политичкој подобности.
А ови у Туристичко – информативном центру Требиње, НИСУ У СТАЊУ ДА ПОРЕД УЛАЗНИХ ВРАТА ПОСТАВЕ ОКВИРЕ – ДРЖАЛА ЗА БИЦИКЕ (оквир за 5 бицикли кошта 50-60 долара на ebay), а не да осмисле стратегију туристичког развоја.
Овог љета видио сам када је неколико бициклиста странаца, своје бицикле наслонило на зидове око улазних врата. Веома лијепа туристичка декорација.
Када они нису у стању (и да им пане на памет) тако јефтину, а корисну ствар да поставе поред улаза у ТИЦ, шта више рећи? О чему они унутра размишљају? Само о себи и ничему другом.

Odgovori

Ma ljudi manite se naših „turističkih radnika“ oni su provjerene neznelice. Šta je sa našim vrlim istoričarima ?

Odgovori

Ljudi imaju uzak pogleda na svijet uopšteno, tako da ih ovo toliko i ne zanima. Mi mislimo da su Njemci ili Italijani pametniji od nas, ali nisu, štaviše, gluplji je to i primitivniji narod od nas. Poenta je u broju. Malo nas je, da pokažemo svoj potencijal. Vijekovima nas sputavaju. Od Srba napraviše Bošnjake, Hrvate, evo sad i Crnogorce te Makedonce. Propagiraju nekakav mir, ali na našu štetu. Zašto vjerovati izvorima iz 18. vijeka kada se pisala zvanična istorija? Oni su pisali o nečemu šta se događalo prije nekoliko hiljada godina. Germani (Englezi i Njemci) su došljaci, pobili su domorodce i asimilovali ih, znamo kakvi su i danas i kakvi će uvijek biti. Srbi su bili previše dopustljivi drugim narodima, a ta naša dobrota je prerasla u slabost. Deretić ima stvarno dobrih stvari, to mu niko ne može osporiti. Najbolje je smijati se nečijem trudu i reći da izmišlja. Isto kao što su nekada govorili da je Zemlja ravna ploča i svako drugo razmišljanje je naišlo na podsmijeh i ogovaranje. Šiptare koje su dovukli u naše krajeve, postadoše najstariji narod, a poturice ispadoše starosjedioci BIH, te njihova država. Do 1931. prema popisu Srba je bilo 60+%, a onda nakon ustaški zločina i migracija, spadošmo na 35%. Onda će neko reći, Bošnjaci su autohton narod u Bosni, a mi smo tu došljaci koji su zauzeli „njihovu“ zemlju. Mi smo samo sačuvali DIO nekadašnje srpske zemlje. Sram pada na nas, na potomke tih Srba, koji smo dozvolili da nas svako šuta i sklanja sa puta, kao da smo puka debla koja treba da se uklone i očiste. Samo će nas djeca spasiti. Ako budemo brojčano jaki, tako ćemo popraviti situaciju, što nas bude manje, imaćemo sve manje moći da bilo šta dokažemo svijetu. Komunizam je učinio Srbe došljake u BIH, Šiptare starosjediocima, Makedonce zasebnim narodom. Pamet u glavu.

Odgovori

Najduze vladao je nekrunisani Kralj Trebinja drug Vlado Segrt.Sve nam je dao sto je mogao a danas nidje ulice druga Vlada.Cojstvo i junastvo smo pokazali rusenjem bronzane straze zar ne?Begen restoran muzej i amfitetar poznat sirom Evrope odleprsao sa saborcima i njohovim porodicama put Skandinavije i jos dalje do Amerike i Australije.Trebinje staro jos nije umrlo mada broji zadnje polako godine.

Odgovori

Zagrebi dublje i ne mozemo pobjeci od ove trebinjske.Najduze vladao je nekrunisani Kralj Trebinja drug Vlado Segrt.Sve nam je dao sto je mogao a danas nidje ulice druga Vlada.Cojstvo i junastvo smo pokazali rusenjem bronzane straze zar ne?Begen restoran muzej i amfitetar poznat sirom Evrope odleprsao sa saborcima i njohovim porodicama put Skandinavije i jos dalje do Amerike i Australije.Trebinje staro jos nije umrlo mada broji zadnje polako godine.p.s.stari prospekti nisu unisteni pa na neciju zalost jos Begen zivi na slikama na neciju zalost.Akcijaaaaaaaa!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja