Ove godine Organizacija ujedinjenih nacija (OUN) proslavlja Svjetski dan vode pod sloganom „Voda i održivi razvoj“ i obilježava ga brojnim manifestacijama i radionicama koje imaju za cilj upoznavanje što većeg broja pojedinaca i institucija sa značajem vode u svim aspektima ljudskog života.

dan voda 2015

Osim što voda predstavlja izvor života, značajan je činilac javnog zdravlja i životne sredine, kao i mnogih mehanizama u prirodi koji bi bez vode bili nemogući. Samo očuvanjem životne sredine možemo sačuvati naše zdravlje i omogućiti zdrav život u zdravoj životnoj sredini generacijama koje dolaze.

Centar za održivi razoj i ekologiju CORIE je povodom Dana voda organizovao akciju čišćenja lijeve obale pridvoračkog kanala. Želja organizatora je da bar donekle saniraju posljedice ljudske nemarnosti. Iz organizacije ističu da je mnogo efikasnije da se rješavaju uzroci nastajanja zagađenja i smetljišta, nego posljedice koje oni stvaraju. Smatraju da se mas-mediji moraju više uključiti u kampanje podizanja ekološke svijesti stanovništva.

dan voda

Veoma je važno biti informisan o savremenim problemima koji se tiču zaštite životne sredine i njihovim posljedicama i uzrocima.
Stručnjaci za vode apeluju da svaki dan i na svakom mjestu štitimo izvore vode i štedimo vodu, i naglašavaju da ono što nama izgleda malo i nebitno danas, nekom drugom će u budućnosti mnogo značiti.

dan voda Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe. Nakon toga nužno prestaje razvoj, započinju borbe za vodu, a postoji čak i opasnost od međudržavnih ratova. Samo očuvanjem životne sredine možemo sačuvati naše zdravlje i omogućiti zdrav život u zdravoj životnoj sredini generacijama koje dolaze.