U Sarajevu je obilježen Dan upravljača zaštićenih područja, gdje je među 19 predstavnika, ispred Grada Trebinja, učestvovao i Centar za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/.

corie.jpg

Predsjednik CORIE Aleksandar Vukanović, predstavio je Pavlovu pećinu u Petrovom polju pored Trebinja, navodeći da je pod zaštitom Zavoda za zaštitu  kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i da spada u prirodno dobro III kategorije - spomenik prirode.

Vukanović je istakao i da su „Orjen i Bijela gora“ potencijalna nova zaštićena područja u BiH i naglasio vrijednosti i značaj očuvanja ovog netaknutog prirodnog bogatstva.

corie 2.jpg

Pažnju prisutnih privuklo je i predstavljanje novoosnovanog nacionalnog parka „Drina“ kod Srebrenice, koji je, uz Nacionalni park „Sutjeska“ i „Kozara“, treći u Republici Srpskoj.

Teme koje su učesnici obradili su, između ostalog, i uloga upravljača zaštićenih područja u zaštiti zaštićenih vrsta, finansiranje zaštićenih područja u BiH, potencijalna nova zaštićena područja.

Uz učesnike-predstavnike zaštićenih područja, učestvovali su i predstavnici resornih ministarstava, fondova i zavoda za zaštitu životne sredine i kulturnog nasljeđa.

Događaj  je organizovan u pokroviteljstvu UNEP-a povodom Svjetskog dana životne sredine, koji se obilježava širom planete Zemlje.