Trebinjski Centar za održivi razvoj i ekologiju - CORIE i ove godine je učestvovao u Međunarodnom popisu ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) koji se po 52. put održava u Evropi i sjevernoj Aziji.

popis prica

Volonteri CORIE su izvršili popis u cijelom slivu rijeke Trebišnjice – kroz Popovo polje, predjelima Trebinjskog i Bilećkog jezera, kao i u Dabarskom i Fatničkom polju,

"Brojanje ptica koje nastanjuju vodena staništa odvija se u zimskom peiodu zato što su tada ptice već na svojim zimovalištima i da još nisu započele sa proljećnom seobom. Na taj način smanjen je rizik da dođe do dvostrukog brojanja ptica", rekao je predsjednik CORIE mr Aleksandar Vukanović.

Sliv rijeke Trebišnjice predstavlja idealne uslove za zimovalište ptica, prije svega, zbog blage klime, tako da je i ovaj put popisan veliki broj ptica.

Ove godine je uočen znatno veći broj krivolovaca na terenu u odnosu na prethodni period, što je doprinijelo uznemirenosti i preplašenosti ptica.

Iz Udruženja apeluju na savjesne lovce da pojave krivolova spriječe kako se ne bi ugrozio opstanak ptičijih vrsta na području istočne Hercegovine.

popis prica

Ovogodišnje brojanje ptica vodenih staništa je peto po redu koje su radili članovi Centra za održivi razvoj i ekologiju.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedan je od najstarijih i najmasovnijih akcija praćenja prirode i životne sredine u svijetu.