Orao misar1.jpg

Nakon saznanja da je ptica orao mišar povrijeđena i da ne može da leti, članovi Centra za održivi razvoj i ekologiju (CORIE) uputili su se na lice mjesta. U dvorištu Milana Vulića u Zasadu vidjeli su orla koji je bio teško povrijeđen. Nakon što je uhvaćen odnijet je u veterinarsku stanicu "Srna".

Prema riječima predsjednika CORIE Aleksandra Vukanovića, u veterinarskoj stanici je povrijeđena ptica dobila adekvatnu pomoć.

"Radi se o mladoj ptici mišara koja je stara desetak mjeseci. Bilo je vidno da ptica ima veliku povredu na leđima i da ne može da se osloni na noge i da leti. U ovakvom stanju ne može samostalno da opstane u prirodi i brzo bi uginula. Njena dalja sudbina je neizvjesna jer tek treba utvrditi stepen povreda i nadam se da nije u pitanju povreda kičme“, rekao je Vukanović.

U narednim danima je potrebna intenzivna njega oko ptice, davanje odgovarajućih lijekova i hrane.

Član CORIE Aleksandar Spaić je rekao da su u stalnom kontaktu sa veterinarima od koji dobijaju stručnu pomoć.

“Naša organizacija postoji već deset godina i u njoj su zastupljene sve starosne strukture. Dosta je djece među našim članstvom i na taj način se edukuju da vole i čuvaju prirodu - biljni i životinjski svijet. Mi imamo iskustva u liječenju ptica grabljivica”, istakao je Spaić.