Trebinje – I djeca među oboljelima od karcinoma

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 03. 02. 2015. - 17:13h

Karcinom na području Hercegovine je iz godine u godinu u porastu, starosna granica se pomjera prema mlađima, a među oboljelima ima i djece, potvrdila je onkolog Bolnici Trebinje LJubica Miljanović.

Opsta bolnica Trebinje

Miljanovićeva kaže da tačan broj novootkrivenih malignih oboljenja za prošlu i pretprošlu godinu još nemaju, ali da je evidentno da su kod žena najčešći karcinom dojke, potom debelog crijeva i grlića materice.

Kod muškaraca, dodaje Miljanovićeva, na prvom mjestu su karcinom pluća, zatim prostate i debelog crijeva.

„Sve više se pomjera starosna granica ka mladim pacijentima, tako da imamo i djecu oboljelih od malignih oboljenja“, kaže Miljanovićeva i dodaje da se kod djece najčešće javlja leukemija, primarni tumori mozga, tumori bubrega i kostiju.

Miljanovićeva koja je i jedini onkolog na području istočne Hercegovine kaže da izlječenje malignih oboljenja zavisi od stadijuma u kome su dijagnostifikovana.

„To znači da rana dijagnoza podrazumijeva i izlječenje kod malignog oboljenja. Pacijenti u ranom stadijumu imaju potpunu šansu za ranim izlječenjem, pogotovo kada je riječ o raku dojke i grlića materice“, rekla je Miljanovićeva.

Ona je istakla da žene iz Trebinja imaju veliku zdravstvenu kulturu i da se često javljaju na preglede, pogotovu dojki.

Miljanovićeva kaže da je liječenje olakšano stavljanjem u funkciju video-linka za pacijente kojima je potrebna radio-terapija putem kojeg se konsultuju sa kolegama iz Banjaluke, te im je na taj način olakšano da ne putuju na konzilijum.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja