Većina od 37 pacijenata koji su danas, u okviru besplatnog skrininga, pregledani u internističkoj ambulanti Bolnice Trebinje, imali su neke od patoloških promjena na srcu i predložene su im dalje dijagnostičke procedure, potvrdio je kardiolog u trebinjskoj Bolnici Srđan Lozo.

bolnica-trebinje

Povodom Svjetskog dana srca na pregled su se uglavnom javile osobe starije životne dobi, ali je bilo i dvadesetogodišnjaka.

"Kod deset odsto pregledanih otkrivene su značajne patološke promjene na EKG-u, koje ukazuju na ishemijsku bolest i za te pacijente će, u narednih desetak dana, biti organizovani prijevremeni ultrazvučni pregledi i dopunska analiza", kaže Lozo i napominje da je kod 20 odsto promijenjena, odnosno, dopunjena dosadašnja terapija.

Četvrtini pacijenata su predložene dodatne dijagnostičke procedure, koje bi trebalo da pomognu da se spriječi pojava određene bolesti.

Lozo ističe da većina pregledanih pacijenata, koji su se danas javili u internističku ambulantu, nije bila na kontrolnim pregledima četiri ili više godina, te upozorava da bi i potpuno zdravi građani trebalo da, bar jednom godišnje, urade preventivne osnovne ljekarske preglede i laboratorijske analize.