Na Neurološkom odjeljenju Opšte bolnice Trebinje tokom posljednja tri dana obavljeno je 220 besplatih ultrazvučnih pregleda krvnih sudova pacijenata sa područja grada, među kojima je tri odsto onih kojima su dijagnostikovana značajnija suženja krvnih sudova, saznaje Srna u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

opsta-bolnica-trebinje

U okviru kampanje "Prevencija i tretman moždanog udara" prethodnog mjeseca kod porodičnih ljekara prijavljeno je ukupno 500 pacijenata za ove preglede koji će se obavljati sve do kraja oktobra.

Načelnik Neurološkog odjeljenja Sonja Radović ističe da su spiskovi dostavljani i da dva neurologa rade besplatne ultrazvučne preglede po određenim rasporedima.

"Skrining otkrivanja zakrčenja krvnih sudova pokazao je da oko tri odsto pregledanih pacijenata ima značajnije suženje i oni su upućeni na dopunsko dijagnostifikovanje", ističe Radovićeva.

Besplatni pregledi krvnih sudova su dio kampanje "Prevencija i tretman moždanog udara" koju provodi Društvo doktora medicine Republike Srpske pod pokroviteljstvom resornog ministarstva.