koza zimi.png

Pravilna njega je ključna ukoliko se žele izbjeći oštećenja kože, ispucale usne i perutava i otečena kožu oko očiju, posebno kada je lice osjetljivo i kada je koža suva. Masna koža takođe može pretrpiti oštećenja i zato je važno posvetiti se pravilnoj njezi na vrijeme.

Njega lica u toku zime nije teška, iziskuje malo dodatnog vremena i u osnovi se oslanja na njegu koja se već primjenjuje tokom cijele godine. Pravilnom ishranom i suplementima, ako su potrebni, koža se može održati jakom i vitalnom. Zaštitni sloj kože, odnosno samu površinu lica treba pripremiti za zimu uz savjete iz narednih redova.

Hidrirati kožu svakodnevno kremama

Prije izlaska napolje neophodno je na lice nanijeti hidratantnu kremu. U zimskom periodu napraviće dodatan zaštitni sloj na površini kože i sačuvati je od hladnoće i vjetra ako se nanosi prije planirane šetnje ili odlaska na posao.

I masnoj koži lica potrebna je bogata i hranljiva hidratantna krema. Masna kože će u dodiru sa hladnoćom i vjetrom proizvoditi još veću količinu sebuma što može doprinijeti razvoju bubuljica. Zato je neophodno zaštititi je hidratatnom kremom sa vitaminima i mineralima koji smiruju lojne žlijezde i jačaju zaštitnu barijeru lica.

Izbjegavati vrele kupke

Iako vrele kupke zimi predstavljaju pravi užitak, potrebno ih je svesti na najmanju moguću mjeru. Vrela voda zatvara pore i isušuje kožu, što pogoduje razvoju ekcema i različitih kožnih oboljenja tokom zime.

Temeljno čistiti kožu

Temeljno skidanje šminke neophodno je na kraju svakog dana, a piling se preporučuje jednom nedjeljno. Nakupljanje mrtvih ćelija kože može usporiti regeneraciju lica i zato je neophodno izmasirati kožu pilingom od prirodnih sastojaka ili pilingom koji se inače koristi. Piling će ubrzati cirkulaciju kože, obrazi će biti jedri, a površina kože će dobiti dodatne vitamine i minerale. Uz adekvatnu masažu lica u toku pilinga mogu nestati i podočnjaci.

Omogućiti koži dubinsku hidrataciju jednom nedjeljno

Dubinska hidratacija podrazumjevana hidratantne maske za lice koje su obogaćene kolagenom, vitaminom C, vitaminom E ili aloja verom. Hidratantne maske mogu se pripremiti i od prirodnih sastojaka, kod kuće. Nakon temeljnog pilinga nanijeti masku za dubinsku hidrataciju, koja takođe omogućava da se male promjene i oštećenja uslijed hladnoće i vjetra brže regenerišu.