j Kometa Leonard 1b.jpg

Gledati u zvijezde volio sam od djetinjstva, pravio vlastite teleskope i tako posmatrao planete, hiljade zvjezdanih jata, maglina, galaksija... Ali najviše sam volio posmatrati komete. Jedino njih još i danas posmatram... i to one sjajnije.

Komete nikad nisu iste. Kad se vide, prilikom povećanja sjaja kako se približavaju Suncu, stalno se mijenjaju - za razliku od skoro svih nebeskih tijela koja kroz čitav ljudski život izgledaju isto. Ili hiljade života.

Vizuelno sam posmatrao više od stotinu različitih kometa, više nego ikad iko od astronoma amatera i profesionalaca na području bivše SFRJ. Posmatranja imam arhivirana u dnevnicima što ih pišem više od 40 godina - nekad u velike sveske, a danas elektronski jer ipak valja pratiti tehnologiju.

Godina 2021. u istoriji astronomije neće biti poznata po sjajnijim kometama, a kometa C/2021 A1 (Leonard) je bila najsjajnija kometa ove godine.

Posmatranje komete Leonard 18. decembra

Vedro nebo očišćeno vjetrom, bilo je je idealno da spremim manji teleskop i odem na brdo Crkvina da potražim kometu Leonard koja se sa jutarnjeg preselila na večernje nebo i prema efemeridama nalazila se oko 6 stepeni južno od planete Venere na niskom jugozapadnom nebu u sazviježđu Strijelca (Sagittarius). Kometa je tada prošla blizu planete Venere, udaljena 4,2 miliona km.

j Kometa Leonard 2b.jpg

Sa amfiteatra Hercegovačke Gračanice na brdu Crkvina neometan je pogled na nebo od jugozapada do sjevera. Na nižem istoku je bio sjajni puni Mjesec, vjetar je udarao sa sjevera i na njoj je temperatura bila 0°C - pa mrznuli prsti kada sam rastavljao teleskop na kraju.

Kasni sumrak i jaka mjesečina pa nebo nije moglo biti tamno, ipak kometa je uočena. Bila je nisko, oko 5 stepeni iznad udaljenih brda. Na svijetlijem nebu od kasnog sumraka i pune mjesečine, izgledala je kao mala difuzna maglica kojoj se vidio samo sjajniji dio kome sa sjajnim središnjim dijelom i zvjezdastim jezgrom. Koma je bila malo izdužena prema istoku što znači da je u tom pravcu rep komete.

Blizu komete istočno u vidnom polju teleskopa bile su dvije zvijezde 4,5 magnitude. Na svijetlom nebu i tako niskim visinama gdje deblji slojevi atmosfere upijaju svjetlost oko dvije magnitude, ipak zvijezde se lakše vide od difuznih nebeskih objekata na koje upijanje više djeluje. Zato je kometi procijenjen sjaj na 3,8 magnituda - bar toliko bi bila sjajna da je na tamnom nebu i u zenitu, vidjela bi se golim okom.

j Kometa Leonard 3b.jpg

Iz dana u dan kometa se giba sve niže na večernjem nebu i neće više biti vidljiva iz Trebinja.

Orbitalni proračuni pokazuju da je kometi trebalo putovati 35.000 godina prema Suncu nakon što je dosegnula svoj najudaljeniji položaj (afel) od njega, na daljini od oko 3.500 AJ (3.500 puta veća udaljenost između Zemlje i Sunca).