Vlazne maramice.jpg

Vlažne maramice omogućavaju brzo uklanjanje šminke sa lica. Iako žene širom svijeta ističu da im maramice štede vrijeme, dermatolozi tvrde da to nije najbolji izbor za kožu lica. Na tržištu postoji mnoštvo različitih maramica, a samo one koje su obilježene da su za skidanje šminke mogu povremeno doći u obzir, na primer tokom putovanja.

Većina vlažnih maramica sadrži alkohol i druge hemikalije koje uopšte nisu dobre ni bezbjedne za kožu. Zbog toga se preporučuje pažljivo čitanje deklaracija prije kupovine.

Nakon upotrebe bilo kakvih vlažnih maramice savjetuje se ispiranje lica vodom, kao i izbjegavanje svakodnevnog korišćenja.

"Bilo koje" maramice mogu da oštete kožu i naruše prirodnu pH vrijednost. Mogu da stvore iritaciju, crvenilo i unište dobre bakterije na koži. 

Osobe koje imaju ekceme na licu ili rozaceu, trebalo bi da izbjegavaju korišćenje vlažnih maramica, jer mogu dovesti do pogoršanja postojećih problema.

Čišćenje masne kože maramicama uzrokuje pojačanu proizvodnju sebuma i lice postaje sjajno bez obzira što je obrisano.

Parabeni, alkohol, metilizotiazolinon i triklosan su sastojci na koje se mora obratiti pažnja prilikom izbora maramica. Ukoliko maramice sadrže navedene sastojke nisu dobar izbor za kožu.

Iako maramice djeluju kao lako i brzo riješenje, nisu bolje od preparata za čišćenje kože kao što su micelarna voda ili losioni namjenjeni skidanju šminke, i ne mogu očistiti šminku u potpunosti. 

Maramice isušuju kožu, a mogu i odstraniti aktivne sastojke krema za lice i poništiti uticaj proizvoda koji je koži potreban. Dermatolozi savjetuju da vlažne maramice za skidanje šminke koristite samo u hitnim situacijama i nikako svakoga dana.