Herpes.jpg

Herpes je neprijatan, svrbi, curi, može upaliti dio usne i uzrokovati otok. Postoji još jedna vrsta neprijatnosti koju herpes izaziva a to je osjećaj stida zbog stigme koja ga okružuje.

Herpes na usnama uzrokovan je virusom herpesa. Pojava herpesa na usnama ne znači da tijelo nije zdravo. Herpes na usnama je izuzetno čest i nastaje prilikom kontakta sa herpes virusom tipa 1, ističe Dr Beri Goldman.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje Dr. Berijeve tvrdnje i ističe da su dvije trećine svjetske populacije nosioci virusa herpesa tipa jedan, iako nikad nisu doživjeli epidemiju i narušavanje izgleda njihovog lica.

Na žalost, herpes tipa jedan, odnosno herpes koji se pojavljuje na usnama je izuzetno zarazan. Ovo je razlog zašto roditelji iznova upozoravaju djecu da ne konzumiraju piće iz tuđih čaša u vrtićima i školama.

Antivirusni lijekovi mogu pomoći prilikom smanjenja dužine liječenja, bržeg zarastanja i nestajanja herpesa. Pored toga i neki od kućnih lijekova mogu ublažiti upalu i ubrzati zarastanje.

Herpes na usnama nastaje usled velike količine stresa, u toku prehlade, gripa ili groznice, oslabljenog imuniteta i naglih hormonskih promijena ali i usled pretjeranog izlaganja suncu. Ukoliko se ne liječi herpes sa usana može se proširiti u unutrašnjost usta, po desnima i grlu, ali takođe može zahvatiti obraze i nos. Na žalost ljekari ističu da za ovo oboljenje ne postoji adekvatna vakcina.

Stres narušava imunitet, a oslabljen imunitet je glavni okidač za prehladu. Pretjerano izlaganje suncu dovodi do različitih promijena na koži i narušava njen odbrambeni mehanizam.

Zdrava ishrana, više sna, umjereno sunčanje i smanjenje nivoa stresa omogućavaju jačanje imuniteta što predstavlja glavnu preventivu za izbjegavanje nastanka herpesa na usnama. Ako se ipak pojavi preporučuje se posjeta izabranom ljekaru kako bi prepisao adekvatnu kremu, jer i pored svih kućnih lijekova uz odgovarajući medicinski preparat problem će se brže sanirati.