mjesovita koza.jpg

Mješovita koža lica traži posebnu pažnju i sigurni smo da se svakodnevno borite sa masnom T-zonom kože, ali i suvim dijelovima koji se perutaju i svrbe.

Dermatolozi ističu da različiti spoljašnji faktori utiču na stanje mješovite kože i dovode do nastanka bubuljica, dok sa druge strane zadaju muke suvoj koži stvarajući iritaciju.

To znači da treba izbjegavati sunčanje u toku ljetnjih dana jer će koža biti masnija i pojaviće se sitne bubuljice.

Tokom zimskih mjeseci morate paziti svoje lice i koliko toliko spriječiti vjetar i hladnoću da naruše balans zaštitnog sloja kože i isuše već suve dijelove uz kape i šalove od prirodnih materijala.

Čišćenje lica treba da postane podrazumjevana dnevna rutina, za koju vam je potrebno nekoliko minuta.

Lagano na tufer nanesite blagu micelarnu vodu ili tonik a zatim temeljno prebrišite kožu. Preporučuje se i češće korišćenje blagog pilinga. Možete se poslužiti kupovnim pilingom od aktivnog uglja ili miješati kod kuće šećer sa uljem lavande koje umiruje i jača zaštitnu barijeru lica.

Zdrava ishrana je od izuzetne važnosti za postizanje balansa koji se ogleda na vašem licu. Masna i začinjena hrana može pospiješiti stvaranje sebuma.

Uputite li se u pustolovinu kupovine kreme za mješovitu kožu lica pročitajte deklaraciju istih. Važno je na deklaraciji pronaći bazu kreme, a ukoliko pročitate da je to vazelin ili glicerin vratite je na policu.

Ove supstance nisu preporučljive jer ostaju na površini kože i daju zaglađen izgled pred ogledalom.

Mješovitoj koži ovakva njega ne prija, jer će teška baza kreme zapušiti pore i pospiješiti lučenje sebuma.

Radije potražite kremu na bazi aloja vere, koja dubinski hidrira kožu i hrani je revitalizujućim vitaminom E.

Neven, smilje i lavanda su biljke koje svojim aktivnim sastojcima umirujuće djeluju na suve ali i masne dijelove vašeg lica. Podstiču stvaranje novih ćelija kože i ubrzavaju zarastanje bubuljica ali i ranica koje su česta pojava na suvim, dehidriranim obrazima.

Za djevojke koje su prešle tridesetu godinu uvijek se toplo preporučuje krema sa dodatkom čestica kolagena.

Kolagen je protein koji drži kožu zategnutom i jakom ali i podstiče saniranje različitih problema na licu (bubuljice, fleke, ožiljci).

Ne dozvolite da vaša mješovita koža nastrada od različitih struktura pudera, koji mogu narušiti njenu pH vrijednost.

Birajte BB kreme koje su laganije strukture kada želite da se našminkate i uz malo klasičnog korektora prikrijte podočnjake.

Ovo je posebno važno kada krenete sa pravilnom njegom mješovite kože i svakodnevnim nanošenjem kreme.

Dopustite koži u periodu od mjesec do dva da se odmori od šminke i da upije hranljive materije.