tipovi koze lica.jpg

Prije nego što počnemo sa savjetima i načinom njegovanja kože predočićemo vam neke pojedinosti koje možda niste znali. Bitno je da razlikujete tip kože od stanja kože.

Tip kože podrazumijeva da li je vaša koža suva, masna, mješovita ili normalna, dok se stanje kože određuje na osnovu vode koja se nalazi u njoj, to jest hidriranosti. Stoga, vaše stanje kože može biti hidrirano ili dehidrirano.

Način na koji ćete njegovati kožu zavisi samo od vas i toga šta vama odgovara. Ukoliko volite prirodne sastojke onda su za vas najbolji izbor prirodne maske, dok bi najbolja kombinacija za vašu kožu bila spoj upravo takve maske, zatim određenog preparata za njegu i tretmana koji odgovara vašem tipu kože.

Zbog toga vam u nastavku dajemo prijedlog svih stavki koje smo naveli, za svaki tip kože.

1.Masna koža

Iako je masna koža najnezahvalniji tip kože za održavanje, ipak ima svoje prednosti. Prva od njih jeste da ovaj tip kože najsporije stari, to jest tokom starenja bore se sporije stvaraju i nisu jako uočljive.

Pored toga masnu kožu odlikuje jako lučenje sebuma usled proširenih pora, što dovodi do prekomjernog sijanja kože tokom cijelog dana. Masna koža zahtijeva što češće čišćenje, najbolje bi bilo dva do tri puta dnevno ukoliko ste u mogućnosti.

Maska za masnu kožu - Potrebno je da izgnječite jednu bananu, potom joj dodate kašičicu meda, kašiku soka od limuna ili pomorandže. Masku potom stavite na lice i ostavite da djeluje 10 do 15 minuta.

Potom je skinite vlažnom krpom, prethodno pokvašenom u toploj vodi. Nakon toga isperite temeljno lice. Masku je preporučljivo nanosti dva do tri puta nedjeljno.

Preporuka proizvoda - Zbog specifičnosti masne kože i prevelikog lučenja sebuma morate paziti prilikom odabira krema i sredstava za njeno čišćenje.

Posebno obratite pažnju na strukturu proizvoda koji ne smiju biti masni i teški. Birajte gelaste kreme i serume, sa niskim sadržajem masti a visokim sadržajem vode.

Na ovaj način nećete zatvoriti pore i koža će moći da diše. Birajte kreme na bazi citrusa i nemojte misliti da će jako masna krema hidrirati vašu kožu. Masne kreme vašoj koži donijeće samo akne i mitisere.

Preporuka tretmana - Masnoj koži najviše će prijati klasičan higijenski tretman, na kome će vašu kožu detaljno očistiti od svih nečistoća koje su se zadržale u vašim porama u vidu mitisera i akni.

Tretman traje oko sat vremena, obuhvata čišćenje pora, zatim piling lica, nanošenje maske za lice i na kraju nanošenje odgovarajuće kreme za lice. Sasvim je dovoljno da ovaj tretman uradite jednom mjesečno.

Dodatni savjet: izbjegavajte unos čokolade, majoneza, generalno svih namirnica koje imaju pojačan nivo šećera i masti.

2. Suva koža

Za razliku od maske kože, suv tip kože najbrže stari jer ne proizvodi dovoljno sebuma što dovodi do dehidriranosti.

Zbog toga je jako bitno da oni koji imaju ovakav tip kože koriste odgovarajuće proizvode koji će je nahraniti i obezbijediti joj dovoljnu količinu vode. Dakle, pojačajte njegu.

Maska za suvu kožu - Sve što vam je potrebno jeste jedan avokado i jedna kašičica meda. Izgnječite avokado i pomiješajte ga sa medom.

Masku nanesite na lice i ostavite da odstoji 10 minuta, nakon toga je isperite hladnom vodom. Avokado je veoma hranljiva voćka pa će veoma lijepo uticati na vašu kožu lica.

Preporuka proizvoda - Proizvod za njegu suve kože mora biti blag kako je ne bi površinski dodatno isušio i na taj način dodatno pogoršao stvar.

Proizvodi na bazi uree su odličan izbor za ovaj tip, jer zadržavaju vlažnost kože. Pomoći će vam i ulja za lice koja su sada jako popularna.

Preporuka tretmana - Biološki tretman namijenjen je suvoj koži. On će doprinijeti boljoj cirkulaciji kože lica a pored toga će je nahraniti i hidrirati.

Jednom nedjeljno odlazite kod kozmetičara, tretman traje šest nedelja.

Dodatni savjet - Nikada se ne umivajte toplom vodom.

3. Mješovita koža

Mješovita koža, kao što joj i samo ime kaže sadrži kombinaciju normalne i masne kože. Ono što je karakteristično za nju jeste masna T-zona koja obuhvata bradu, nos i čelo. Zbog toga joj je njega kože slična kao za masnu koju smo već pomenuli.

Idealnu masku za mješovitu kožu napravićete uz pomoć krastavca, zobene kaše i limuna.

Krastavac ispasirajte, dodajte mu kašiku zobene kaše i kašiku soka limuna. Masku nanasite na lice i ostavite da djeluje 20 minuta, nakon toga je isperite mlakom vodom.

Krastavac će odlično očistiti vašu masnu T-zonu, dok će se zobena kaša ponašati poput pilinga.

Preporuka proizvoda - Kao što smo napomenuli za masnu kožu, veoma je važno čišćenje, ujutru i uveče.

Pored klasičnih umivalica na bazi vitamina C koristite i lagane tonike. Izbjegavajte teške i masne kreme, najbolje rješenje za vaš tip kože jeste lagani i hranljivi serum.

Preporuka tretmana - Ukoliko imate mješovitu kožu odlučite se za klasičan higijenski tretman. Više o njemu pročitajte u podnaslovu za masnu kožu.

Dodatni savjet - Izbjegavajte sapune.

4. Normalna koža

I za kraj govorimo o najzahvalnijem tipu kože, koji je i najlakši za održavanje. Normalna koža jeste izbalansirana, hidrirana i bez nesavršenosti, pa je stoga veoma laka za njegu.

Pošto ovaj tip kože nema izraženih problema, možete jednom do dva puta nedjeljno praviti domaću masku za sjaj vaše kože.

Potrebna vam je jedna kašika limunovog soka, kašika meda i kašika soka paradajza, to jest iscjeđenog paradajza. Sve sastojke sjedinite i dobijenu masku nanesite na lice. Isperite je mlakom vodom nakon 15 minuta.

Preporuka proizvoda - Normalnom tipu kože mnogo je lakše pronaći proizvode na njegu. Najbolje je da koristite kreme za hidrataciju, ukoliko imaju i zaštitini faktor, tim bolje. Za čišćenje koristite blage pilinge i tonike.

Preporuka tretmana - Enzimski piling očistiće dubinski vašu kožu i zbog toga je on pravi izbor za vas.

Nema potrebe da kožu izlažete drugim jakim tretmanima koji joj nisu potrebni. Na ovaj tretman možete ići jednom mjesečno i na taj način održavati kožu čistom i hidriranom.

Dodatni savjet - Unosite dosta vode kako bi vam koža bila elastična i meka.