panj kolac.jpg

Stižu nam praznici! Volimo ovaj period godine. Prije svega, jer podrazumijeva ljubav i dijeljenje, a nezaobilazna je i praznična trpeza kojoj se uvijek posebno radujemo - i kada je priprema i kada je degustacija u pitanju.

Ove godine okolnosti jesu drugačije od onih na koje smo navikli - Novu godinu možda ovoga puta nećemo provesti sa svima sa kojima bismo voljeli, ili na način na koji bismo voljeli, ali suština i dalje ostaje ista - sumiramo utiske godine koju ostavljamo iza sebe, koja koliko god izazovna bila, ipak nas je nečemu naučila, i radujemo se novom početku.

A svaki novi početak je potrebno zasladiti. Pogledajte video gdje vas čekaju detaljna upustva za pripremu novogodišnjeg panj kolača, kao i za njegovu dekoraciju.

Sastojci:

Tijesto:

8 žumanaca

6 kašika mlijeka

6 kašika ulja

1 kašičica vanila ekstrakta

30 g brašna

30 g kakaa

6 kašika gustina

8 bjelanaca

100 g šećera

Fil:

300 g šećera u prahu

225 g putera

Nekoliko kašika punomasnog mlijeka po potrebi

Jedna i po kašičica vanila ekstrakta

Prstohvat soli

Par kašika kokosovog brašna po želji

Glazura:

300 g čokolade za kuvanje

200 ml slatke pavlake

Priprema:

U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom. Dodajte ulje, mlijeko, potom brašno, gustin i kakao. Sve dobro sjedinite i dodajte vanilin ekstrakt. U drugoj posudi umutite bjelanca sa jednom kašikom šećera. 

Potom sve sjedinite i sipajte u podmazan pleh. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Za to vrijeme umutiti puter i šećer, i dodati po želji par kašika kokosa. 

Biskvitnu koru uviti u krpu da malo odstoji, zatim je namazati filom, pa ponovo uviti. 

Isjecite rolat i posložite tako da formirate oblik panja. Nanesite čokoladnu glazuru, a za dekoraciju možete iskoristiti suvo voće, ribizle, ruzmarin, srebrne bombice, šećer u prahu.